Uyku Nedir? Uyku Ve Uykusuzluk Hakkında Bilgi

Makyajı silmeden uyumak

Uyku Hakkında Detaylı Bilgiler

Uyku hakkında bilinen bilinmeyen her şeyi bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. İnsanlar neden uyumaya ihtiyaç duyar? Uyku tam anlamıyla nedir? Bütün canlılar uyur mu? gibi sorulara sorulara bu yazımızda yanıt vermeye çalışacağız.

Bu tür bilgilendirici içeriklerimizden haberdar olmak için bizi takip edin.

Merak ediyorsanız bu yazımızı da inceleyin => Pıck Me Ne Demek Sosyal Medya

Uyku tüm memeli canlılarda, kuşlarda ve balıklarda gözlemlenen bir dinlenme biçimidir. Uyku, 24 saatlik sürede doğal olarak nitelendirilmiştir. Uyuduğumuz takdirde beyin dinlenir, günün bütün yorgunluğunu atar. Uyku esnasında dış etkilere karşı bilincin tümden ya da bir bölümü gider ve tepki gücü azalır. Organik etkinlikler, sinir duyumları, istemli kas hareketlerinde azalma gözlemlenmiştir.

Uyanıldığında ise hareketler tekrar normal durumuna geçer. Yani bu azalma sadece uyku esnasında görülür ve geçici bir durumdur. Uyku tam anlamıyla şuursuzluk demek değildir. Uyumak normal bir eylemdir.

Uyku
Uyku

Neden Uyuruz?

Evet bu sorunun cevabını hepimiz sorgulamışızdır. Günün yorgunluğunu atmak için uyuduğumuzu düşünürüz ya da biz öyle düşünmesek de öyle söylerler genelde. Hayatımızın üçte biri uyumakla geçer. Yemek yemek, nefes alıp vermek gibi hepimizin uykuya ihtiyacı var.

Uyku temel bir ihtiyaç olarak görülür. Neden uyuduğumuzun tam yanıtını bilim net bir cevap verebilmiş değil. Ancak bu konuda çeşitli teoriler mevcut. Uyku ile ilgili yapılan deneylerde insanın uyumaya ihtiyacı varsa dayak yerken, ayakta, müzik dinlerken bile uyuduğu gözlemlenmiştir.

Son zamanlarda ortaya çıkan bir teori bellek yardımı. Uykunun yeni bir bellek oluşumunda ve pekiştirilmesinde önemli bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır. Yapılan bir deneyde deneklere bilgisayarda sırasıyla çeşitli şekiller gösteriliyor.

Deneklerin yarısı bu şekilleri sabah, diğer yarısı ise akşam izleyip ezberlemeye çalışıyor. Labarotuvara dönen deneklerin sabahçı olanları tüm gün boyunca uyanık kalmasının ardından, akşamcı olanlar ise gece uyuduktan sonra hafıza testine tabi tutuluyor. Uyumuş olanların şekilleri daha çok hatırladığı ortaya çıkıyor. Uyumak hafızanın daha dinç olmasını sağlıyor.

Uykusuzluk nelere neden olur? Uykusuzluk hangi sağlık sorunlarına neden olur?

uykusuzluk

Yeterli uykunun alınmaması, unutkanlık, sinirli olma durumu, dikkat dağınıklığı, ne yapacağını bilememe, halüsinasyon görme gibi sağlık sorunlarına neden olur. Uyku bozukluğunun nedeni psikolojik, düzenli uyku saatinin olmamasından kaynaklı olabilir, hastalıklardan dolayı olabilir.

Fazla uyumanın zararları

Uykusuzluk hangi sağlık sorunlarına neden olur?

Uykusuzluğun sağlığa zararları olduğu gibi, fazla uyumanın da zararları mevcut.

  • Fazla uyumak depresyona neden olur: 2014 yılında yetişkin ikizlere yapılan deneyde uzun süreli uyumanın depresyonu arttırdığı ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan deneklerden günde 7-9 saat arası uyuyanlarda yüzde 27 oranında depresif belirti görülmüştür. 9 saatten fazla uyuyanlarda ise bu durum yüzde 49 olarak gözlemlendi.
  • Fazla uyumak beyni zayıflatır: 2012 yılında fazla uyuyan yaşlı kadınlar üzerinde deney gerçekleştirildi. Çok fazla uyuyan ve az uyuyanların 6 yıllık bir dönemden sonra beyin fonksiyonlarının kötüleştiği gözlemlendi. 9 saatten çok veya 5 saatten az uyuyan kadınların beyinlerinde 2 yıllık yaşlanmaya eş değer olduğu görüldü.
  • Fazla uyumak hamile kalmayı zorlaştırıyor: 2013 yılında Koreli araştırmacılar 650 kişiden fazla tüp bebek tedavisi gören kadınların uyku durumlarını araştırdı. Günde 7-8 saat arası uyuyan kadınların hamilelik oranlarının 9-11 saat uyuyan kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Ayrıca fazla uyku kadınların adet dönemlerini de etkiliyor.
  • Fazla uyuyanlarda diyabet riski fazla: Kanada’da bulunan Quabec şehrinde yapılan bir araştırmada 8 saatten fazla uyuyan insanların gizli şeker ve 2. Tip diyabete yakalanma riskinin 7-8 saat uyuyanlara göre 6 yıllık bir süre içinde 2 kat daha fazla olduğu görülmüştür.
  • Fazla uyumak kilo aldırır: Araştırmacılar, 6 yıllık periyod içerisinde kilo alımını araştırdı. Araştırma sonucunda az ve çok uyuyanlar günde 7-8 saat uyuyanlara göre 6 yıllık süre içinde daha fazla kilo aldılar. Yediklerine dikkat edip, fiziksel aktivite yapmalarına rağmen günde 9-10 saat uyuyanlar 5 kilo aldılar.
  • Fazla uyumak kalbe zarar verir: 2012 yılında yapılan bir araştırmada günde 8 saat fazla uyumak kalbe zarar verdiği belirlendi. 3.000’den fazla insanın verilerini inceleyen araştırmacılar, fazla uyuyanların anjin hastalığına yakalanma riskinin 2 kat, koroner kalp yetmezliğine yakalanma risklerinin ise 1.1 kat fazla olduğu gözlemlendi.
  • Fazla uyumak erken ölüm riskini doğurur: 2010 yılında 16 farklı araştırmanın sonucunda 1.382.999 kişilik araştırma katılımcısı arasında günde 8 saatten fazla uyuyanların ölüm riskinin daha fazla olduğu gözlemlendi.

Bir insan en fazla kaç saat uykusuz kalabilir?

En uzun uyumama rekoru 11 gündür. Evet yanlış okumadınız tam 11 gün. 1965 yılında 17 yaşındaki Gardner adlı bir Amerikalı 246 saat boyunca uykusuz kalmış ve dünya rekorunu kırmıştır. Gardner daha sonra hastaneye kaldırılmış, 14 saat boyunca aralıksız uyumuştur. Uyandığında ise bunu yeniden doğmak olarak nitelendirmiş. Başka uykusuz kalma deneyleri de yapılmış fakat en fazla 7-8 gün uykusuz kalındığı gözlemlenmiştir.

İdeal uyku süresi ne kadar?

Sağlıklı bir uyku için ideal uyku süresi çok önemlidir. Bu süre yaşa göre değişmektedir. İşte yaşa göre ideal uyku süreleri;

  • 0-3 ay: Yeni doğan bebeklerin günde 14 – 17 saat arası uyuması ideal uyku süresidir. 11-13 saat arası uyuması da yeterli olabilir.
  • 4-11 ay: Bu aylarda olan bebeklerin ideal uyku süresi 12 – 15 saat arasındadır. Bebekler için en az saat 10 uyku yeterlidir.
  • 3-5 yaş: 10-13 saat uyku yeterlidir.
  • 6-13 yaş: Bu yaştaki çocuklar için 10-13 saat uyku süresi öneriliyor. 8 saatten az uyumaları önerilmiyor.
  • 14-17 yaş: Bu yaştakiler için en ideal uyku süresi 8-10 saat arası.
  • 18-25 yaş: 7-9 saat uyku süresi tavsiye ediliyor.
  • 24-64 yaş: Bu yaştakiler için de 18-25 yaş arası grubundaki olduğu gibi 7-9 saat uyku süresi tavsiye ediliyor.
  • 65 yaş ve üstü: Bu yaştakiler için en ideal uyku süresi 7-8 saat olması öneriliyor.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Uyku sorunu olanlar için yazdığımız bu makalemize göz atabilirsiniz: Sıkıntılı Günlerde Nasıl Uyunur?

5 / 5 - ( 1 Kişi Oyladı )

One thought on “Uyku Nedir? Uyku Ve Uykusuzluk Hakkında Bilgi

  1. Her şeyde olduğu gibi uykuda da azı ve fazlası zarar. Düzenli bir şekilde ve kaliteli olarak almak gerekiyor uykuyu. Güzel bir araştırma yazısı olmuş, teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir