Baharın Habercisi Nevruz Hakkında Bilgi

nevruz hakkında bilgi

Nevruz Nedir?

İnsanların hayatlarında yer alan bayramların dinî bir inanış veya millî bir olaydan, o toplumu ilgilendiren ortak hatıradan, çeşitli geleneklerden veya tabiattaki değişmelerden kaynaklandığı, hatta bazı bayramların baharın gelişi, hasat mevsimi gibi tabiattaki değişikliklere dayandığı ifade edilir. Nevruz hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edin.

Nevruz Nasıl Kutlanır?

Kış mevsiminin sona erip baharın gelişi, günlerin uzaması dolayısıyla güneşli günlerin başlaması, bu anlamda çeşitli kültürlerde önemli bir dönüm noktası kabul edilmektedir. Tabiatın uyanıp yeniden canlandırıldığı bahar dönemi ve bu dönemin başlangıcı sayılan çeşitli tarihler, insanlığın kültür hayatında çeşitli adlarla anılan bayram veya yeni yıl şenlikleriyle kutlanmaktadır.

İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart tarihinde kutlar. Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen 22-23 Mart tarihlerinde kutlanır.  Zerdüştlük ve Bahailer için kutsal bir gün olarak görülür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde Nevruz, Kürt ve İran mitolojisinde bulunan Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılmaktadır. Anadolu ve Türk halklarında ise Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanmaktadır. Bu bayram 3000 yıldan beri kutlanır. 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Dünya Nevruz Bayramı olarak ilan etmiştir.

Ne Zaman Kutlanır ?

Her yıl 21 Mart tarihinde kutlanır.

Nevruz İsmi Nereden Gelir?

Farsça “Nev” ve “Ruz” sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelen ve “yenigün” anlamını taşıyan Nevruz; gece ile gündüzün birbirine eşit olduğu 21 Mart tarihinde, ülkemizin de içinde bulunduğu geniş bir coğrafyada çeşitli gelenekler ve âdetler çerçevesinde kutlanmakta, insanların beşerî ilişkilerini geliştirmelerine ve kaynaşmalarına sebep olmaktadır. Nevruz, ilk kez yazılı olarak milattan sonra 2. yüzyıldaki Pers İmparatorluğu kaynaklarında adı geçer. Yaklaşık milattan önce 648 ve 330 yılları arasında Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz gününde hediyeler getirdiğine ait bilgiler vardır.

nevruz nedir nevruz hangi ilde yasak turklerde kurtlerde nevruzjpg

Nevruz Türk Topluluklarında Nasıl Söylenir?

Nevruz, Azerbaycan’da Novruz, Kazakistan’da Nawrız meyramı, Kırgızistan’da Nooruz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Mart dokuzu, Kırım Türklerinde Nawrez, Batı Trakya Türklerinde Mevris adları ile söylenir.

Nevruz’un Tarihi

Nevruz geleneğinin tarihi 15.000 yıl öncesine kadar uzanır.  Pers Kralı Cemşid, İndo – İranlıların avcılıktan hayvancılığa, yerleşik yaşama geçmeyi temsil eder. Zor geçen bir kışın ardından bahar nedeniyle çiçeklerin açması, her yerin yeşillik olması, sığırların yavrulaması, insanoğlu için bolluğun çoğalması baharın gelişinin kutlanmasında önemli etkin oynamıştır. Nevruz kutlamalarını başlatan kişinin Kral Cemşid olduğu söylenir. İran evren biliminin mimarlarından ve Zerdüştlerin Peygamberi olan  Zerdüşt, bir çok bayramı kurumsallaştıran kişidir.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Evde sandalye nasıl yapılır adlı makalemizi buradan okuyabilirsiniz.

Değerlendirme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir