İçerik Rehberi
- Çene Çıkması Belirtileri
- Çene Çıkması Neden Olur?
- Çene Çıkması Tedavi Yöntemleri
- Çene Çıkması Nasıl Önlenir?
- Çene Çıkması Egzersizleri
- 6 Maddede Çene Çıkması Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Çene Çıkması Nasıl Anlaşılır?
- Çene Çıkması Nasıl Düzeltilir?
- Çene Çıkması Nasıl Önlenir?
- Tek Taraflı Çene Çıkması Belirtileri?
Çene çıkması nedir? Çene kemiğinin bazı faktörlere dayalı olarak yerinden ayrılmasına çene çıkması denmektedir. Kas, diş ve sinirler ile çene kemiği birbirine bağlıdır.
Tüm bu bağlantıların darbe ve benzeri durumlarda birbirinden kopması sonucunda çene çıkması yaşanmaktadır. Çene çıkmasına dayalı sorunlar gündeme geldiği zaman birbirini tetikleyen farklı problemlerin varlığından da söz edebiliriz.
Çene çıkığı sonucunda günlük birçok aktivite engellenmektedir. Esneme, konuşma, gülme ve yemek yemek gibi en basit şeyler bile kişiye acı verebilir. Bu sebeple kontrollü bir şekilde davranılması gerekir. Bundan dolayı şayet çıkması sorunu yaşıyorsanız mutlaka bu sorunun tedavisi noktasında etkili bir arayışın içerisinde yer almalısınız. Ancak bu sayede yaşam kalitesini sıkıntıya sokan bu can sıkıcı sorundan kurtulmuş olursunuz!
Çene çıkması, insanlara basit bir sorun gibi gelebilir. Ancak vücutta geri dönülmez bir zarara sebep olacağı unutulmamalıdır. Çene çıkmasını engellemek için kontrollü esneme sağlanabilir. Motor sürerken kask kullanılmalı ve yakın sporlarda mutlaka koruyucu maske takılmalıdır. Aniden oluşan her durum çene çıkığına neden olabilir. Bu sebeple, gerekli önlemlerin alınması ve kontrollü davranılması oldukça önemlidir.
Çene kemiğinin bazı sebeplerden ötürü kafatasına bağlanan yerden çıkması çene çıkması olarak adlandırılır. Çene çıkığı kişinin yeme, içme ve konuşma gibi aktivitelerini kötü etkilemektedir. Çene çıkması durumunda kişini kendisi veya yakınları çeneyi takmaya çalışmamalıdır, kesinlikle uzmana başvurulmalıdır. Çene çıkıklığı için Ortopedi doktoruna gidilir.
Çene Çıkması Belirtileri
Elbette ki çene çıkması belirtileri gündeme geldiği zaman karşımıza farklı detaylar çıkar. Çene çıkmasına dayalı belirtileri biliyor olmak; bu sorunun isabetli bir şekilde tespitini de mümkün kılar. Bu noktada çene kemiğinin çıktığını anlamak için bazı belirtiler vardır. Bunlar;
- Konuşmada zorlanma
- Yemek yemede zorlanma
- Çene hareket ettirildiğinde çeneden ses gelmesi
- Çene kayması
- Çenenin öne doğru çıkması
- Ağız tam kapanmadığından ağızda tükürük salgısında artış
- Dişlerin anormal kapanması
- Ağzın çeneye doğru kayması
- Ağız ve boyunda yoğun ağrı
- Çene hareket ettirilirken ağrı
- Çenede morarma veya kanama
- Çene eklemi etrafında ve kulak hareketi ile ağrının daha da şiddetlenmesi
Nadir belirtiler:
- Bilinç karışıklığı veya bilinç kaybı
- Nefes almada zorlanma
- Şiddetli boyun ağrısı
- Şiddetli kanama
- Görme bozukluğu
Bu tür nadir belirtiler görüldüğünde doktora gidilmede acele edilmelidir.
Elbette ki kimi zaman boyun kısmında ağrılı durumların ortaya çıkması dahi çene çıkmasının belirtileri arasında yer almaktadır. Bütün bu bilgiler ışığına çene çıkığına dair belirtilerin birinin ortaya çıkması sonrasında mutlaka bir hekime görünmekte fayda vardır. Özellikle çene çıkmasının ortaya çıkmasına pek çok farklı kriterin etkili olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. İşte çene çıkığına dair nedenler hakkında ayrıntılar!
Çene Çıkması Neden Olur?
Çene çıkmasının en yaygın sebebi darbe almaktır. Bu durum genellikle küçük çocuklarda görülmektedir. Bunun yanı sıra trafik kazası, yumruk alma, çenenin çok zorlanması ve dişler ile çok sert şeyleri kırmaya çalışmak da çene çıkmasına yol açabilmektedir.
Çene çıkığının diş sıkma sebepli yaşanması da çok yaygındır. Çoğunlukla stresli ve sinirli kişiler uykularında diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi eylemlerde bulunması eklemlerde hasar ve dişlerde aşınmaya neden olmakta ve bu şekilde çene çıkığı da meydana gelebilmektedir.
Çene kemiğinin vücutta çok geniş bir hareket alanı yoktur. Bu yüzden de ağzı çok açmak, kontrolsüz esnemek ve büyük lokmalar şeklinde yemek yemeğe çalışmak suretiyle çene kemiğinin zorlanması çene kemiğinde çıkmaya neden olmaktadır.
Dişlerin tam kapanmaması veya ağızda diş eksikliği de çene çıkığı riskini yükseltmektedir.
Dudak ve yanak ısırmak, sert gıdaların çok tüketimi, tırnak yeme, diş muayenelerinde çene dinlendirmeden uzun süre tedavi uygulanması ve direkt olarak çeneye aşınan darbeler çene çıkığına neden olabilir.
Çene Çıkması Tedavi Yöntemleri
Çene çıkması uygulanan tedavi yöntemi çıkığın şiddeti ve tekrarına bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir.
- Çıkan çenenin tekrar yerine oturması mümkündür. Bunun sağlanması için kas gevşetici ve bir takım uyuşturucu ilaçlar verilerek çene kaslarının normal yerine getirilmeye çalışılır. Normal yerine gelen çenenin tekrar çıkmasının önüne geçmek için çene çok az hareket ettirilmelidir. Aksi taktirde çene kemiğinin tekrar çıkması kaçınılmaz olacaktır.
- Bu tedaviye rağmen çene çıkmasının tekrarlaması durumunda bağ ve eklem doku ameliyatları da yapılmaktadır.
- Çene kemiğini normal yerine oturtmak için kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
- Çene kemiği normal yerine oturduktan sonra yaşanan ağrı ve şişliği dindirmek için İbuprofen (Motrin) gibi nonsteroidal iltihap sökücü ilaçlar kullanılabilir.
- Çene kemiği yerine oturduktan sonra çıkığın tekrarlamasını engellemek için çene bandaj ile sarılabilir. Bu bandaj sayesinde çene hareketi kısıtlanmaktadır.
Çene çıkığı tedavisi sonrası hastalara şunlar önerilmektedir:
- İyileşmeyi hızlandırmak için hasta çene ve yüzüne darbe almaktan kaçınmalı,
- Çeneye soğuk kompress yapılmalı,
- Sert besinler tüketilmemeli,
- Çok az esnenmelidir. Çene çıkığından birkaç hafta sonraya kadar ağız çok geniş açılmadan esnenmelidir.
Çene Çıkması Nasıl Önlenir?
- Kontrollü esnenmelidir.
- Trafikte her zaman emniyet kemeri takılmalıdır.
- Temas sporları yapılırken mutlaka koruyucu yüz maskeleri giyilmelidir.
- Motor sürerken mutlaka kask giyilmelidir.
Çene Çıkması Egzersizleri
Çene çıkığının tekrarlaması genellikle çene kemiğinde çok hareketlilikten yani hipermobil olmasından dolayı yaşanmaktadır. Çene kemiğinin çıkmasını engellemek için şu egzersizler faydalı olmaktadır:
Aşağıda vereceğimiz tüm egzersizler esnasında dil: ön üst iki dişin hemen arkasında ve damağa temas edecek şekilde olmalıdır. Dil bu pozisyonda iken çenenin çok hareket etmesi engellenmektedir.
1. Çene Egzersizi:
- Bi elinizin işaret parmağını çene kemiği üzerine koyun ve diğer işaret parmağınızı cene ucuna koyun. Çenenizi yavaş şekilde indirip kaldırın. Bu hareketi yaparken parmak uçlarınızın yardımcı olmasını sağlayın.
2. Çene Egzersizi:
- İki elinizin işaret parmağını çene eklemine koyun ve çenenizi aşağı ve yukarı hareket ettirin.
Bu iki egzersizi günde 5 defa tekrarlayın. Bu egzersizler sayesinde ilerleme kaydettikçe dilinizi zamanla indirin ve ağzınızdaki açıklığı maksimuma getirin. Bu şekilde egzersizleri uygulamayı sürdürün.
6 Maddede Çene Çıkması Hakkında Sık Sorulan Sorular
Çene çıkması yoğun ağrı verici bir durumdur. Sıkıntıya sebep olabilir. Çoğu kişi bu durumu yaşadığı için, nasıl olduğunu ve belirtilerini merak eder.
Çene Çıkması Nasıl Anlaşılır?
Çene çıkması çenede yoğun bir ağrı ile anlaşılır. Tek ya da iki taraflı çıkma durumu olabilir. Ağız kapatma ve açmak da güçlük çekilir. Ayrıca çeneden ses gelir. Eğer aniden bir çıkma durumu ortaya çıktıysa, yoğun bir ağrı ve hareketin bitmesi görülür.
Çene Çıkması Nasıl Düzeltilir?
Çene çıkığını düzeltmek mümkündür. Böyle bir durum oluştuğunda mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Çıkık herkeste farklı olabilir. Çıkan çeneyi ancak bir uzman yerine oturabilir. Kas gevşetici ve ya uyuşturucu ilaç verilir. Amaç çene kaslarının yumuşamasıdır. Çene çıkığı tedavisi kısa sürer.
Çene Çıkması Nasıl Önlenir?
Herhangi bir travma yaşanması, çene de kırılma, çatlama ve çıkmaya sebep olabilir. Eğer travmaya bağlı olarak bir hasar olursa kendi kendine iyileşme olabilir. Eğer ciddi bir durum varsa ve çıkma varsa, ameliyat dahi gerekebilir. Çene çıkığını önlemek zordur.
Tek Taraflı Çene Çıkması Belirtileri?
Çene çift ya da tek taraflı olarak çıkabilir. Bu durumda ağız açılamayacak duruma gelir. Eklem ani bir şekilde öne hareket ettiği için bazen bir travma olmadan da olabilir. Çene çıkığı tedavisi birçok kişi tarafından merak edilir. Tek taraflı çene çıkığı belirtileri şu şekildedir;
- Çeneyi açıp kapatırken tıkırtı olması
- Esnerken takılma ve ağrı hissi
- Özellikle sabahları ağız açma konusunda yaşanan sıkıntı
- Boyun ve sırt ağrısı
Çıkan Çene Yerine Nasıl Oturtulur?
Çıkık çene oturtma genel de diş hekimleri tarafından tedavi edilen bir durumdur. Bu yüzden bir dış hekime başvurabilirsiniz. Özellikle kendi yöntemleriniz ile eklemi zorlamak çok yanlıştır. Hekime gidene kadar, ters bir hareket yapmaktan kaçınmak gerekir.
Esnerken Çene Çıkması Tedavisi
Esnerken çene çıkması çok sık yaşanan bir durumdur. Kişi ağzını aşırı açarak esnerse büyük ihtimalle çıkık oluşur. Alt çene çıktığı zaman vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna ve hekime gitmek gerekir. Çene oturduktan sonra, ihtiyaca göre ilaç tedavisi uygulanır.