ÇKS Belgesi e-Devletten Nasıl Alınır? 2024 Videolu Anlatım

Muhtar ve azaya imza attırmaya gerek kalmadan e-Devlet üzerinden adım adım çks belgesi çıkartma ve yenileme işlemini anlattık. 10 Basit adımda e-Devlet üzerinden çks belgesi çıkarabilirsiniz.

Bilindiği üzere artık çks belgesi çıkarma ve yenileme işlemleri için Muhtar ve azalara imza attırmak gerekiyor. E-devlet üzerinden çks belgesi çıkartma aşağıda anlatılan basit adımlarla alınabilir.

ÇKS Yenileme İçin Muhtar ve 2 Aza İmzası Kaldırıldı!

ÇKS Kayıt ve yenileme işlemlerinde çiftçinin ürünlerini beyan ettiği formda muhtar ve 2 azanın imzası yer almakta ve imzalatması gerekiyordu. Yapılan düzenleme sonrasında bundan sonra ÇKS yenileme ve çıkartma işleminde muhtar ve iki azanın imzası gerekmiyor.

Ziraat Odası Kayıt Zorunluluğu Devam Ediyor!

Çiftçiler E-devlet üzerinden kayıt yenileseler de, Ziraat Odasına kayıtlı çiftçi olmak zorundalardır. Zira e-devlet sisteminden ÇKS yenileme esnasında çiftçiler Ziraat Odasına kayıtlı bir çiftçi olduklarını beyan ederek başvuru yaparlar. Ziraat Odasına kayıtlı olmayan çiftçinin e-devlet sisteminde kaydı görünmediğinden kayıt yenileme işlemi yapmasına olanak yoktur.

İlk Defa ÇKS Çıkaracak Olan Çiftçiler Tarım Müdürlüklerine Başvuracak!

İlk defa ÇKS’ye başvuruda bulunacak çiftçiler arazilerinin bulunduğu yerleşim yerindeki İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, ÇKS‘de kayıtlı olup arazi bilgilerinde (kullanım hakkı, kira, satış işlemleri vb.) değişiklik yapacak çiftçiler ise kayıtlı oldukları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuracaklardır. Fiili kullanım Taahhütnamesi ve Taahhütname; başvurulan üretim yılı için geçerlidir. Çiftçiler her üretim yılında taahhüt ettikleri yada edecekleri arazileri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine fiilen başvurarak ÇKS’ye ekletmeleri gerekmektedir.

E-devlet ÇKS başvuru Nasıl yapılır?

  1. Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar.
  2. Açılan e-devlet sayfasında arama kısmına ÇKS yazın arama yapın veya BU LİNKE tıklayın.
  3. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir.
  4. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için ‘Yeni Başvuru‘ butonuna tıklayın.
  5. Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan ‘Onaylıyorum‘ kutusu işaretlenerek ‘Devam Et‘ butonuna tıklayın.
  6. Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgilerinizi kontrol edin. Eğer bilgilerde farklılık varsa bilgilerinizi güncelleyin.
  7. Kayıtlı araziler görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri ‘Ürün Bilgisi Değiştir‘ butonu ile güncellenir.
  8. Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti göreceksiniz ve bu ekranı da onaylayarak e-devlet çks başvurusunu tamamlayın.
  9. Tamamlanan başvuruları görüntülemek için ‘Başvuru Listesi‘ butonuna tıklayın. Başvuruların listelendiği ekrandaki ‘Başvuru Durumu‘ sütununda başvurunun durumunu görebilirsiniz.
  10. Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer.

E-Devlet ÇKS Belgesi Çıkartma Videolu Anlatım

Aşağıda yer alan videoda 10 adımda e-devlet üzerinden çks çıkartma yenileme yöntemi anlatılmıştır.

YouTube video

Sorularınız için aşağıda yer alan YORUMLAR bölümüne sorularınızı yöneltebilirsiniz. En kısa sürede cevaplanacaktır.

Çks Başvurusu Hangi Tarihlerde Yapılacak?

  • Çiftçilerimiz daha önce Ziraat Odasına başvuru yaparak her yıl için çiftçi belgesi almakta idi. Yapılan düzenleme ile 2022 yılı Ekim ayından itibaren her sene alınması mecburi olan Çiftçi belgesi sadece ilk başvuruda istenecek.
  • Başvuru tarihleri 1 Eylül tarihi ile sonraki senenin 30 Haziran tarihine kadar yapılıyordu. Bu tarih güncellendi bundan sonra başvurular 31 Aralık tarihine kadar yapılabilecek. Bu sayede süre 4 aya çekildi. 2022 yılında 31/12/2022 tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz ürün ve ekim durumlarında ki değişiklikleri Şubat ayı içerisinde yapabilirler.

Geçen yıl nadas olan araziler bu yıl ekilecek Çks kaydı nasıl düzeltilecek?

Çks başvurusunun son adımında ürün bilgisi bölümü bulunmaktadır. Bu bölümden kayıtlı araziler görüntülenir ve ekilecek ürünlere ait bilgiler güncellenebilir. Bu bölümde problem yaşayan çiftçilerimizin Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bilgi alması uygun olacaktır.

Değerlendirme

Yorum yapın