Dalgınlığa Neler İyi Gelir?

Dalgınlığa Neler İyi Gelir ? Dalgınlık Hakkında Bilgiler

Yarın sınavınız var ve kafanızı derse veremiyorsunuz. Yarına yetiştirmeniz gereken bir sunum var ama dikkatinizi veremiyorsunuz. Dalgınlık işlerinizi yapmanızı zorlaştırır. Bizim tavsiyelerimize kulak verin.

Yürüyüş Yapın

Dalgın olduğunuz zamanlarda dışarı çıkın. Yürüyün, hava alın. Bu zihninizi açacak ve enerjinizi yükseltecek.

Uyuyun

Biraz kestirmek zihninize iyi gelecektir. Alarmınızı kurun ve yarım saatinizi uyumaya ayırın.

Kendinizi Ödüllendirin

dalgınlık nedir, dalgınlığa neler iyi gelir, dalgınlık için neler yapılabilir, dalgınlık sebepleri, dalgınlığın zararları

İşinizi bitirdiğinizde kendinize vereceğiniz ödülü önceden belirleyin. İşinize olan dikkatiniz artacak ve sonundaki ödülü düşünerek daha şevkle yapmaya başlayacaksınız. Kendinizi ödüllendirdiğiniz takdirde yaptığınız her işi severek yapacaksınız. Ve psikolojik olarak motive olacaksınız.

Sakin Ortamda Çalışın

Dış seslerden uzak yerlerde çalışın. Pencereyi kapatın. Ben çok sessiz ortamlarda daha fazla rahatsız oluyorum diyorsanız arka fonda kısık sesle müzik dinleyebilirsiniz.

Işığı Ayarlayın

Çalışma masanızdaki ışığın gözünü almasına dikkat edin. Çalışacağınız yer yeterince aydınlık olsun

Çalışma Masasını Düzenleyin

Dikkatinizi dağıtacak dersinizden uzak şeyleri masanızdan uzaklaştırın.

Dalgınlık ne anlama gelir?

Dalgınlık, bir insanın dikkatsiz veya unutkan davranışlar göstermesidir. Dikkat dağınıklığı (“boş bakmak, çevrede olanlara ilgisini yitirmek”)

Fiilen veya zihnen bir işle meşgul olurken dikkati toparlayıp işe tam konsantre olamama durumuna dikkat dağınıklığı denir.

Dikkat EKSİKLİĞİ ise biraz daha farklıdır.

Dikkat Dağınıklığı Çekenler İçin 15 Önemli Tavsiye

  1. Dengeli ve düzenli beslenin.
  2. Düzenli egzersiz yapın.
  3. İyi uyuyun.
  4. Düzenli olarak şunlardan birini yapın; meditasyon (Riyazat), yoga, pilates, tai chi.
  5. Olumsuz insanları etrafınızdan uzaklaştırın.
  6. Asla aynı anda birkaç şey yapmayın.
  7. İşinizi sevin.
  8. Ajanda defteri kullanın.

DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?

Belirtileri çok küçük yaştan itibaren gözlemlenen tanımlanmış bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ile birlikte görülebilir. Bu duruma DEHB; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu denir.

Bu iki farklı tanımdan şu sonucu çıkarabiliriz: Dikkat dağınıklığı problemi olan bir kişi aynı dikkat testine, günün farklı saatlerinde girmiş olsa çok farklı sonuçlar alabilir. Örneğin, dikkat dağınıklığı olan kişi uykusunu almış, kahvaltısını yapmış, güzel bir pazar sabahında zihni açıkken dikkat testinden çok iyi sonuçlar alabilir. Dikkat eksikliği olan kişi ise günün hangi saatinde olursa olsun dikkat testi sonuçları değişmez (Genellikle ve ortalama).

Dikkat Dağınıklığı Belirtileri

Dikkat dağınıklığı her konuda değil; bazı konularda dikkati toparlayamama şeklinde görülür. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri ile yetişkinlerde dikkat dağınıklığı belirtileri birbirine yakın fakat sorumluluklar gereği biraz farklılık gösterir.

  • Çocuklarda, bazı derslerde çok iyi konsantre olunurken, bazı derslere dikkatini verememe şeklinde gözlemlenebilir. Çocukların dikkat dağınıklığı problemi yaşadığı dersler genellikle sevmedikleri derslerdir.
  • Yetişkinlerde ise bazı işlere odaklanamama, verimli çalışamama şeklinde gözlemlenebilir. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde dikkat dağınıklığı yapılan işe olan isteksizlikten kaynaklanabilir.
  • İlk kez görüşülen bir insanın ismini hafızada tutamama; günler sonra tekrar görüşüldüğünde karşı tarafın simasını ayırt edememe gibi durumlar görülebilir.
  • Önemsiz dış uyaranlara karşı çok duyarlı olunması yine dikkat dağınıklığı belirtileri arasında yer alabilir. Örnek: Bir işle meşgul olurken sokaktan gelen araba gürültüsü, çocuk sesleri vb sesler ile işten kopma ve sesin geldiği yöne odaklanma.
  • Okuma veya dinleme esnasında konsantre olamayıp tam anlayamamak, tekrar okumak veya dinlemek zorunda kalmak
  • Sınavlarda basit hatalar yapmak ve bunlara benzer durumlar dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır.

Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?

Dikkatimizi dağıtan unsurlar 3 ana başlık altında özetlenebilir.

  1. Çevresel faktörler: Ortam ışığı, ses, hava vb.
  2. Fiziksel faktörler: 5 duyu organımızdan herhangi birinde –özellikle görme ve işitme- eksiklik/problem olması.
  3. Kişisel faktörler: Dikkat toplamayı öğrenememe (Bilimsel ve eğlenceli dikkat egzersizleri ile bu problemin büyük oranda üstesinden gelmek mümkün.)
Değerlendirme

Yorum yapın