İçerik Rehberi
Gilbert Hastalığı Hakkında Bilgi
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda gilbert sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Neden olur? Tedavisi hakkında bilgileri paylaşmaya çalışacağız.
Gilbert sendromu doğuştan gelir, genetik bir sendromdur. Nadiren görülen bu sendrom, kanda yüksek miktarda dolaşan safranın boyanmasıdır. Bu da gözde hafif sararmalara neden olur. Ciltte sararmalar da görülür ancak bu durum çok nadirdir. Hafif olması halinde zararsızdır. Sendrom belirtisi gösteren durumların %30’unda belirtiler gözlenemediği için genellikle ergenlik dönemindeki testlerde ortaya çıkar. Erkeklerin %7’sinde mevcuttur. Genellikle aç kalma, yorgunluk, depresyon, stres, susuz kalma, ağır egzersizler durumunda belirgin olur.
Gilbert sendromu kan değeri
Gilbert sendromunda billirubin değerinde artış görülür. Normalde billirubin kan değeri 2 civarında olmaktadır. Ancak 2’den fazla 5’e kadar değer görülürse gilbert sendromu riski vardır.
Gilbert sendromu belirtileri
- Gözün beyaz kısmında hafif sararmalar görülür.
- Ciltte sararmalar (Nadir görülür)
- Gilbert sendromu varsa adet (regl) olma durumunda billirubin değerinde artış görülür.
- Soğuk algınlığında, gribal enfeksiyonlarda billirubin değerinde artar.
- Aşırı yorgunluk
- Kendini bitkin hissetme
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- Ameliyat sonrasında billirubin değerinde artış görülebilir.
- Uyku yetersizliği
- Susuzluk
- Fiziksel olarak aşırı zorlanma
- Oruç tutarken görülen aşırı halsizlik, aç kalma durumunda da billirubin değeri artış gösterir.
Genellikle belirtileri görülmez. Safra boyasına yönelik bir test yapılmadığı müddetçe bu sendroma sahip olduğunuzun farkına varamayabilirsiniz. Yukarıda sıraladığımız belirtiler sizde varsa doktora gitmenizi tavsiye ederiz.
Gilbert sendromu nedenleri
Gilbert sendromuna neden olan safra boyası, yaşlanmış olan kırmızı kan hücrelerini yok eder. Sonrasında kan ile karaciğere taşınır,enzim yoluyla yok edilerek kandan çıkarılır. Safra boyası dışkı ile dışarı atılır.
Gilbert sendromu tedavisi
Gilbert senromu genelde tedavi gerektirmez. Aşağıda sıraladığımız maddeler sizi gilbert sendromundan uzak tutar. Tetikleyici unsurlardan uzak durursanız hiçbir probleme sebep olmaz.
- Sizi strese sokacak durumlardan uzak durun
- Dengeli beslenin
- Düzenli uyuyun
- Bol bol su için. Günde 8 bardak su içmeniz önerilir.
- Kendinizi zorlayacak fiziksel etkinliklerden kaçının.
- Sigara ve benzeri tütün ürünlerinden kaçının.
- İçki tüketmekten kaçının.
Safra kesesi inip çıkarsa ve daha önce sarılık yaşadıysanız genelde gilbert sendromu kendiliğinden geçer. Gilbert sendromu sağlığınız için çok önemli bir tehlike oluşturmaz.
Gilbert sendromu ve askerlik
Askerlik durumunda billirubin değeri önemlidir. Yapılan kontrollerde billirubin değeri 3 ve üzeri çıkarsa askerlikten muaf tutulma durumu söz konusudur. Askerlik şubesine gittiğinizde rahatsızlıklarınızı belirtin, sizi asker hastanelerinden birine yönlendireceklerdir. Hastanede kan tahlili yaparlar. Kan değerinde billirubin değeri yüksek çıkarsa askerliğe 1 yıl erteleme verirler. 1 yıl sonra gittiğinizde değer yine yüksek çıkarsa askerlikten muaf olabilirsiniz. Tabi 1 yıl erteleme her hastane, doktor için geçerli olmayabilir. Hemen de askerlikten muaf edilebilirsiniz.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Size bir nebze de olsa faydalı olabildiysek ne mutlu bize. Gilbert sendromu rahatsızlığı olan okuyucularımıza acil şifalar diliyoruz. Sağlıklı günler dileriz.
Hamileyken sigaranın zararlarını okumak için Hamileyken Sigara İçmenin Zararları isimli makalemize göz atabilirsiniz.
Merhaba,bu sorumu es geçmezseniz çok mutlu olurum. Ben 15 yaşında bir lise öğrencisiyim,en büyük hayalim jandarma uzman çavuş olmak, 13 yaşlarında iken kan tahlillerimden bilirubin seviyesi ciddi oranda yüksek çıktı, ve Gilbert sendromu olduğum ortaya çıktı(gözlerimin beyaz kısmında az da olsa sarılık mevcut) benim uzman çavuş olmama engel midir?
Evet maalesef engel diye biliyorum. Ben de bu rahatsızlıktan dolayı askere gidemedim.