İçerik Rehberi
- Hamilelik Testi Çeşitleri Nelerdir? Gebelik Testi Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
- Gebeliğin Pozitif Olması İçin β-hCG Seviyesi Kaç Olmalıdır?
- Hamilelik Testi Nerede (İdrar veya Kan) Yapılmalıdır?
- Ultrason Değerlendirmesi Hamilelik Testinden Ne Kadar Sonra Yapılmalıdır?
- Annede Gebeliğin Erken Bulguları Nelerdir?
Hamilelik testi anne ve babanın üreme hücrelerinin birleşerek embriyo oluşturduğu ve bu yapının rahime yerleşmeye başladığına işaret eder.
Kadında âdetin beklenen dönemde başlamaması bir hamileliğin erken habercisi olabilir. Cinsel olarak aktif olan kadınlarda gecikmiş adet hamilelik testinin yapılmasını gerektirir.
Hamilelik Testi Çeşitleri Nelerdir? Gebelik Testi Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Hamilelik testi anne ve babanın üreme hücrelerinin (sperm ve ova) birleşerek embriyo denilen fetüsün ilk taslağını oluşturduğu ve bu taslak yapının rahim içi mukozaya yerleşmeye başladığına işaret eder. Bu dönemde annenin kan dolaşımında hem kendi hormon tablosunda hem de yeni oluşmaya başlayan embriyonun tutunmak için ortamın hazırlanmasını uyarması nedeniyle çeşitli değişiklikler oluşur. Oluşan değişikliklere göre uygun zamanda yapılacak hamilelik testi daha doğru sonuç verecektir. Hamilelik testi 2 türlü yapılabilir. Her iki testte de embriyonun anne rahmine yerleşmesi ile üretimi artan insan koryonik gonadotropinin (HCG) beta altyapısı tayin edilir.
Rahim içerisine yerleştirilen embriyonun rahme tutunması, çoğalan embriyo hücrelerin “B-hCG hormonu” adı verilen gebelik hormonunu salgılaması ve bu hormonun anne kanında tespit edilebilir bir seviyeye ulaşması için bu süre geçmelidir. 12 gün geçmeden önce uygulanan gebelik testlerinde hamilelik oluşmuş olsa da, olmasa da sonuç negatif çıkacaktır. Bu nedenle sabırsız davranarak erken yapılan testlerin tanı gücü yetersizdir.
- İdrarda gebelik testi: Uygulaması kolaydır. Sonucu birkaç dakika içinde öğrenilir.Evde idrara daldırılan test çubuğunun renk değişiminin yorumlanması ile sonuç öğrenilir. Çubuğun ortasındaki iki çizginin oluşması (bazı test çubuklarında artı işareti veya sesli uyarı) gebelik testinin pozitif olması, yani gebeliğin mevcut olduğu, anlamına gelir.Dezavantajı, erken davranıldığında yanlış negatif sonuç vermesidir. Doğru sonuç alınabilmesi için beklenen adet tarihinin geçmesi gerekir.Embriyonun oluşturabildiği gebelik hormonu idrarda çıkacak miktara ulaşmadıysa, gebelik var olmasına rağmen, negatif sonuç gösterir.
- Kanda gebelik testi: Gebeliğin çok erken dönemlerinden itibaren pozitifliği güvenilir bir şekilde gösterir. Beklenen adet tarihinden önce yapılsa bile %97 doğruluk oranı ile sonucu verir. Dezavantajı; laboratuvar şartlarında ve damardan kan alınarak yapılması gerekir. Sonucun çıkması için birkaç saat beklenmesi gerekebilir. Avantajı; idrar testine göre 1 hafta-12 gün kadar daha erken gebelik varlığını gösterir.
Gebeliğin Pozitif Olması İçin β-hCG Seviyesi Kaç Olmalıdır?
- B-hCG hormon seviyesi hamilelik varlığında 10’un üzerinde olmaktadır.
- Kandaki B-hCG hormon seviyesi her iki günde bir 2 katına çıktığı için test sonucu 50 hatta 100 bile tespit edilebilmektedir.
- Ancak B-hCG hormon testinin pozitif olması gebeliğin rahim içi yerleşimli veya sağlıklı devam ettiğinin göstergesi değildir.
- Ultrasonda gebelik kesesinin rahim içinde, eşin (plasenta) uygun yerleşimde olduğunun gösterilmesi sağlıklı bir gebeliğin başladığını kesinleştirir.
Hamilelik Testi Nerede (İdrar veya Kan) Yapılmalıdır?
- Gebelik hormonu (β-hCG) annede öncelikle kanda yükselmeye başlar ve bir süre sonra idrarda da tespit edilebilir.
- İdrarda yapılan hamilelik testleri ancak belli bir süre geçtikten sonra pozitifleşir.
- Bu nedenle idrarda yapılan hamilelik testi eğer negatif ise ya hamilelik yoktur ya da hamilelik çok erken dönemdedir.
- İdrar testleri eğer pozitifse hamilelik vardır.
- Kanda yapılan gebelik testleri ise çok yüksek hassasiyete sahiptir.
- Ayrıca kan testleri sadece var ya da yok şeklinde sonuç vermezler, hormon seviyesinin rakamsal değerini de vererek hamilelik haftasının belirlenmesinde de katkı sağlarlar.
Ultrason Değerlendirmesi Hamilelik Testinden Ne Kadar Sonra Yapılmalıdır?
Gebelik testinin olumlu sonuç vermeye başladığı erken dönemde gebelik kesesi henüz ultrasonda görülemeyecek kadar küçüktür. Gebelik testinden yaklaşık 10-15 gün sonra yapılacak ultrason değerlendirmesinde gebelik kesesi saptanabilir.
Annede Gebeliğin Erken Bulguları Nelerdir?
Gebelik ilk başladığı günden itibaren anne adayının vücudunda yoğun bir hazırlık başlar. Zamanla bazı belirtiler gebelik şüphesini uyandırabilir. Bunlardan en sık görülenleri:
- Mide bulantısı,
- Kasık ağrısı,
- Göğüslerde hassasiyet,
- Halsizlik (veya uykululuk hali),
- Sık idrara çıkmadır.