İçerik Rehberi
Hava Kirliliğini Azaltmak İster misiniz?
Hava Kirliliği Nedir?
Hava kirliliği, doğadaki katı, sıvı ve gaz şeklindeki insan sağlığına, canlı hayatını ve ekolojik dengeyi bozacak kadar zararlı maddelerin atmosferde yaygınlaşmasıdır.
Hava kirliliği nasıl oluşur?
Arabalardaki egzoz dumanı
Trafikteki stres, egzoz dumanı ve hava kirliliği. Her gün sağlığımızdan yaklaşık maalefef 2 saat ödün veriyoruz. Şehirlerdeki hava kirliliğinin %40’tan fazlası araç trafiğinden kaynaklanıyor. Hava kirliliğiyle kalp krizi riskimizi arttırıyoruz. Nefes darlığı yaşıyoruz. Erken yaşlanıyoruz. Ömrümüzü kısaltıyoruz. Trafikte yapabileceğiniz en iyi şey camları kapatıp, fanları açıp mesafeyi korumak. Yine de hava kirliliği herkesi etkilediği gibi sizi de etkileyecek. Belki de bu böyle sürmek zorunda değidir. Belki bugünden itibaren aracınızı yalnızca uzak seyahatler için kullanma kararı alırsınız. Şehir içinde toplu taşıma araçlarını tercih edersiniz.
Hava kirliliğini en çok tetikleyen etmenlerin başında araba egzozlarından çıkan gazlardır. Hava kirliliğine neden olan en önemli etmenler; nüfus artışı, kentleşme, sanayilerden çıkan kimyasal atıklar, ısınmadan kaynaklanan kirlilik. Dünyadaki nüfus arttıkça hava kirliliğinde de artış görülmektedir. Araçların artışı, çöplerin çoğalması, sigara dumanının çoğalması hava kirliliğini artırıyor.
Sanayi kuruluşlarının ve fabrikaların hava kirliliğine etkisi
Bazı sanayi tesisleri kurulurken yanlış yer seçimi yapabiliyorlar. Ayrıca çevrenin korunması için yeterli tedbirler alınmıyor. Bu durumlar hava kirliliğinin artmasına neden oluyor ve canlıların hayatını tehdit ediyor. Fabrika bacalarından çıkan gazlar atmosferde yükseliyor ve rüzgarın etkisiyle taşınıyor. Taşınmakta olan bu gazlar, sis ve bulutlardaki su ile birleşerek asit yağmurlarına neden olabilmektedir. Asit yağmurları bitkiler, topraklar ve canlı varlıklara ciddi zararlar vermektedir. Şehirler için imar planı yapılırken, fabrikaların şehir dışına yapılmaması toprak ve su kirliliğine neden oluyor. Fabrikalar zehirli atıklarını denize ya da herhangi bir su birikintisine boşaltıyor. Bu da suda yaşayan balıkların ölmesine neden oluyor. Ölmeyenler ise maalesef ki sofralarımıza kadar gelebiliyor.
Yanlış ısınma yöntemlerinin hava kirliliğine etkisi
Isınmadan kaynaklı çevre kirliliği de oluşuyor atmosferde. Bunun nedeni düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin yaygın olarak kullanılmasıdır. Bazı evlerin sobalarında naylon tarzı şeyler yakılıyor ısınmak için. Yakılan naylonun kokusu kokusuyla hem çevreyi rahatsız ediyor, hem de çevreyi büyük oranda kirletiyor.
Hava kirliliği nasıl önlenir?
Hava kirliliğini azaltmak için öncelikle araç sayısını azaltmamız gerekiyor. Çok önemli bir işimiz olmadığı sürece arabamızı dışarı çıkarmayabiliriz mesela. Bisiklet alabiliriz, kısa mesafelere bisiklet sürerek gidebiliriz. Araba sayısını çoğaltmak yerine bisiklet sayısını çoğaltabiliriz. Bisikletler hem az maliyetli, hem de çevre dostu.
Sanayi kuruluşları çevreyi kirletmemek için önlemlerini almalıdır. Kurulurken doğru yer seçimi yapılmalı, çevrenin korunması amacıyla gerekli tedbirler almalıdır. Sanayi kuruluşlarının çevreyi kirletmemek için alacağı tedbirler şu şekilde olabilir; Baca filtresi takılması, arıtma tesislerinin olması, teknolojik makinelerin kullanılması.
Isınmak için çevreye zarar vermeyen kömürler yakabiliriz. Kükürt oranı yüksek,düşük kalorili kömürlerden, naylonlardan uzak durmalıyız.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Siz de hava kirliliğinin önlenmesi konusunda fikrinizi yorum kısmından yazabilirsiniz.
Ayrıca referandum ile ilgili tüm merak ettiklerinizi öğrenmek için detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.