İçerik Rehberi
Hidrolik otomatik rakor, sıhhi tesisatta iki boruyu döndürmeden birbirine bağlayan bir bağlantı parçasıdır. Birçok ana parçanın birleşmesi ile oluşmaktadır. Hidrolik sistemin oluşabilmesi için tüm parçalar uyumlu olmak zorundadır. Hidrolik sistemin oluşması için parçaların doğru ve güvenli çalışması büyük önem arz etmektedir. Hidrolik sistemdeki bir parçanın arızalanması tüm sistemi etkilemektedir.
Hidrolik rakor Hakkında
Hidrolik otomatik rakor, hidrolik sistemdeki tüm parçaları birbirine bağlamaktadır. Parçaların bağlantı tipine göre sistemde birçok farklılığa neden olmaktadır ve parçaların bağlantı tiplerine göre kategorilere ayrılmaktadır. Hidrolik rakorlar; hortum rakorları ve boru rakorları olarak ikiye ayrılır. Önemli olan hidrolik sistemde çalışması gereken sistem koşullarının sağlanmasıdır.
Örnek olarak; 200 Bar basınç elde edebilmek için asla 150 Bar’a dayanıklı bir sistem elemanı seçilmemelidir. Daima hidrolik sistemde basınca dayanıklı sistem ekipmanları seçilmelidir. Bu durunda hidrolik otomatik rakor seçilirken daima sistem baz alınmalıdır.
Hidrolik rakor Çeşitleri Hakkında
rakorlar bağlanma şekli ve diş tiplerine göre farklı kategorilerde incelenmektedir. Ayrıca rakorlar paslanmaz rakor, çelik rakor ve sarı rakor olarak gözlemlenmektedir.
Bağlantı Tiplerine Göre Hidrolik Otomatik rakorlar
Bağlantı tiplerine göre rakorların kullanım alanları da değişim göstermektedir. Buna konuya değinmeden önce rakorlar birçok kategoriye ayrılır.
- Kaynaklı rakorlar
- Burudan boruya bağlantılar
- Çek valfler
- Borudan dişliye göre bağlantılar
- Manometre rakorları olarak gruplanmaktadır.
Hidrolik rakorların Kullanım Alanları Hakkında
Hidrolik rakorlar basınca dayanıklı olarak üretilmektedir. Hidrolik rakorların kullanım alanları genel anlamıyla basınç içeren ortamlardır. Madde madde bahsedecek olursak;
- Ağır sanayi makinelerinde,
- İş makinelerinde
- Vinçlerde
- Sanayi makinalarının imalat alanlarında güvenliği sağlaması adına hidrolik rakor bağlantısından yararlanılmaktadır.
Hidrolik Dişli Pompa Hakkında
Hidrolik dişli pompa, döner pompalara verilen isim olarak bilinmektedir. Dönen dişliler daima sıvıyı taşımaktadır. Hidrolik dişli pompa sayesinde vakum basıncı söz konusu olmaktadır ve ayrıca hidrolik dişli pompalar sayesinde yüksek basınç oluşabilmektedir. Basit pompalar olarak bilinir ve agresif sıvıları dengelemede kullanılır. Hidrolik dişli pompalar genel olarak dökme demir ve paslanmaz çelikten yapılmaktadır.
Hidrolik Kumanda Kolu Hakkında
Hidrolik kumanda kolu, traktörün arka kısmında diferansiyel üzerine monte edilmiş bir kaldırma sistemidir. Hidrolik kumanda kolu, ekipmanın hareketlerini düzenlemek amacıyla tasarlanmıştır. Buna örnek olarak pozisyon kontrol yöntemi sayesinde hidrolik kumanda kolu traktörün açısal hareketlerini düzenlemektedir. Hidrolik kumanda kolu hareketi valfe iletir buna göre de silindirdeki yağ giderilerek traktör kollarının hareketi sağlanır.
Çeki kontrol durumunda indirme -kaldırma kolu aşağı alındığında makine yüzücü pozisyona gelmektedir. Böyle bir durumda makine kendi ağırlığı ile toprağa batarak çalışmaktadır. Bu şekilde çalışan makinelere örnek olarak; tırmık, çim biçme makinesi ve mibzer verilmektedir.
İşte tam bu noktada makinelerin çalışabilmesi adına hidrolik otomatik rakorlar tüm sistemi birbirine bağlamaktadır.