İçerik Rehberi
Hiç konuşamayan ya da konuşma bozukluğu olan çocuklar için uygulanabilecek manevi reçete ile Allah’ın izni ile şifa bulunabilir. Kekemelik veya konuşma zorluğu çeken çocuklara okunması tavsiye edilen Hz. Musa’nın konuşma duası, Taha Suresinde geçmektedir. Dilin açılması için okunacak en etkili duadır.
Dilin bağını açan dua olarak da nitelendirebileceğimiz konuşma dua önerileri haberimizde. Konuşamayan çocuklar için okunacak en tesirli dualar.
Her çocuğun gelişimi bir ilerlemez iken bazıları ilk kelimelerini erken dönemde kurar, bazıları da 4 yaş civarına gelinmesine rağmen herhangi bir konuşma belirtisi göstermez. Çocukluk döneminde konuşma yaşları ile ilgili kesinlikle şu yaşta her çocuk konuşur diyebileceğimiz net bir aralık yoktur. Ancak genel geçer bazı bilgiler doğrultusunda ortalama rakamlardan bahsedebiliriz.
İlk konuşma çalışmalarının temelinin atıldığı 3-15 ay aralığında çocuklar birkaç kelimeden fazla ses çıkarmazlar. Bu süreçte ağızlarından çıkan seslerde de çok iyi anlaşılamayan bazı kelime gruplarına rastlarız. Yaş olarak 1,5 ile 4 yaş aralığını kapsayan konuşma döneminde sağlıklı bir gelişim söz konusu olduğunda her geçen gün konuşmalar daha düzgün ve doğru telaffuzda çıkmaya başlar.
Davranış Bozukluğu Olan Çocuğa Okunacak Dua içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.
Bu tür bilgilendirici içeriklerimizden haberdar olmak için bizi takip edin.
Çocuklarının dil becerisini geliştirmek isteyen bilinçli ebeveynler, gün içerisinde bazı sesli alıştırmalar yaparak dilini açmak ister. Ancak ne yazık ki bazı durumlarda aileler, ne yaparlarsa yapsın yaş dönemi geçmesine rağmen bir türlü çocuğunu konuşturamaz veya anlaşılamayan bozuk kelimelerin düzeltemez. Konuşma bozukluğu ve geç konuşma tedavisi ile beraber çocuğun dilinin bağının çözülmesi için bazı dua tavsiyeleri öne çıkmaktadır. Bu anlamda baktığımızda Kuran-ı Kerim’de geçen Hz. Musa’nın duasının konumuzla direkt olarak ilişkisi vardır.
KONUŞAMAYAN ÇOCUĞA EN TESİRLİ DUA! HZ. MUSANIN KONUŞMA DUASI
Konuşamayan çocuğa hangi dua okunmalı? Kekemelik için dua
Allah (c.c)’un Hz. Musa (a.s)’a olan ”Firavuna tebliğ” emrinde, Hz. Musa’nın dini anlatmak için Firavunun sarayına gittiğinde dilinde kekemelik vardı. Konuşma sıkıntısı olduğu için Allah’tan kardeş talebinde (Hz. Harun) bulunuyor ve şöyle dua ediyor:
“Rabbişrah lî sadrî ve yessir lî emrî, vahlül ukdeten min lisanî yefkahu kavlî –Ya Rabbî, genişlet göğsümü, kolaylaştır işimi, çözüver şu dilimin bağını. Ta ki anlasınlar sözümü!” (Ta Ha, 20/25-28)

Bu ayeti 20 kez, Fatiha Suresi’ni de 7 defa okuyup hem çocuğa hem de suya üfleyip çocuk susadıkça içirin. Buna 27 gün devam edin. Allah’ın izni ile şifa olunabilir. Konuşmayı kolaylaştıran dua olarakta bilinmektedir.
KEKEMELİKTE VE KONUŞAMAYAN ÇOCUĞA ESMAÜL HÜSNA ZİKİRLERİ
Dilinde kekemelik olan veya hiç konuşamayan çocuklar için tavsiye edilen tesbihlerden birisi de Esmaül Hüsna zikirleridir. Bir tabağa ”Ya Evvelü Ya Âhir” isimlerinin beraber yazıldığı temiz suya konulup silinir ve üzerine de 801 defa okunup, 7 gün ya da 21 gün tüketilirse, Allah’ın izniyle, kısa zamanda dili çözülmesi ve şifa bulunması bazı kaynaklarda geçmektedir. Dilin çözülmesi için Esmaül Hüsna zikirleri çekilmelidir.
Dil açma duası nedir?
Türkçe okunuşu ve anlamı; Rabbim göğsümü genişlet işimi kolaylaştır ve dilimin bağını çöz ki sözümü iyi anlasınlar. Olarak Türkçe tercüme edilmektedir. Arapça okunuşu ise; Rabbişrahli sadri ve yessirli emri vahlul ugdaten min lisani yefgahu gavli. Şeklinde okunmaktadır.
Hiç konuşmayan çocuğa nasıl davranılmalı?
Tekrarlanmadıysa yine söyleyin ve yine bekleyin.
Bunu da yaptınız ama söylemediyse aynı kelimenin üstünde lütfen durmayın, ilerleyin.
Amaç: Süre vererek çocuğa baskı yapmadığınızı göstermek, bizi anladığından emin olmak, çocuğa fırsat tanımak.
SÖYLE DEMEYİN: Çocuğunuzu kelimeleri tekrarlaması için zorlamayın.
Çocuğun konuşması icin hangi esma okunur?
Bir tabağa ”Ya Evvelü Ya Âhir” isimlerinin beraber yazıldığı temiz suya konulup silinir ve üzerine de 801 defa okunup, 7 gün ya da 21 gün tüketilirse, Allah’ın izniyle, kısa zamanda dili çözülmesi ve şifa bulunması bazı kaynaklarda geçmektedir.
Çocuğu konuşturmak için ne yapmalı?
Şarkı söylemek.
Tekerleme ve bilmeceler söylemek.
Oyuncak telefon, mikrofon gibi konuşma ve şarkı söyleyebilecekleri oyuncaklar.
Birlikte yapılan aktivitelerin anlatılması
Sayı saymaca (1-10’a kadar)
Resimli kitap okumak, anlatmak, bu sırada sorular sormak.