İçerik Rehberi
Laparoskopi ameliyatı, tıp alanında sık sık uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Kapalı ameliyat olarak da bilinen ve özellikle kadın doğum hastalıklarının tanısının konulması ve tedavi edilmesi için de sıkça kullanılmaktadır. Vücudunda derin ameliyat kesileri olmasını istemeyen bireyler, Bursa Laparoskopi işlemi sayesinde 1 santimetreden daha küçük bir kesi ile ameliyat olabilmektedir.
Laparoskopi ameliyatı kapalı olsa da, karın bölgesinde açılan küçük kesiye kamera yerleştirilmekte ve organlar normalden 10 – 15 kat büyütme ile görüntülenmektedir. Bu nedenle de laparoskopik cerrahi oldukça güvenilirdir. Kadın doğum cerrahisinde de sıkça kullanılan kapalı ameliyat, pek çok soruna çözüm bulmaktadır.
Laparoskopi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Kullanılır?
Laparoskopik ameliyatlar, fiziksel muayene ile tespit edilmesi güç olan hastalıkların tanısını koymak ve bu doğrultuda tedaviye başlayabilmek için tercih edilebilmektedir. Bursa kürtaj hizmeti sunan Op. Dr. Aynur Şendemir, teşhis amaçlı laparoskopi müdahaleleri de yapmaktedir. Kapalı ameliyat müdahalesi şu hastalıkların tanısını koyabilmektedir:
- Kısırlık
- Dış gebelik
- Genital anormallikler
- Yoğun adet sancısı
- Kasık ağrısı
- Rahim ve yumurtalıktaki kitleler
- Yumurtalık ve tüplerin incelenmesi
Yukarıda belirtilen hastalıklar, her zaman fiziksel muayene ile tespit edilmeye bilmektedir. Ayrıca hastada bazı belirtiler gözükse de hastalıktan emin olabilmek için laparoskopi yapılabilmektedir. Laparoskopi ameliyatının yapılıp yapılmayacağı, hastanın durumuna göre doktor tarafından belirlenmekte ve hastayla ortak karar verilerek uygulanmaktadır.
Laparoskopi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Laparoskopi, yalnızca teşhis için değil; tedavi için de kullanılabilen bir yöntemdir. Bazı hastalıkların tedavisi için büyük kesiler açılmadan yapılan bu kapalı ameliyatta daha önce de belirttiğimiz gibi karın bölgesinin altından yerleştirilen kamera sayesinde iyileşme süresi de oldukça kısa sürmektedir. Bu yöntem ile yapılabilen tedaviler ise aşağıdaki listede belirtilmektedir.
- Yumurtalık kistlerinin alınması
- Dış gebelik ameliyatı
- Myom tedavisi
- Rahmin alınması
- Karın içi yapışıklıkların giderilmesi
- Rahim sarkması tedavisi
- Rahmin vajinadan çıkarılması
- Tüplerin bağlanması
Belirtilen bu tedaviler, laparoskopi ile kolayca yapılabilmektedir. Bursa kızlık zarı tedavisi de yapılan kliniğimizde bu tedavi hizmetleri de sunulmaktadır.
Laparoskopi Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?
Laparoskopi ameliyatı, her ne kadar kesilerin küçük olması sebebiyle hızlı iyileşme sağlasa da bu süreçte iyi bir bakıma ihtiyaç duyulacaktır. Ameliyat sonrası ağrıların az olması, hastanın kısa sürede kendini iyi hissetmesi ve en önemlisi laparoskopi ameliyatından sonra tedavinin iyi yönde ilerlemesi beklenmektedir.
Laparoskopi sonrası narkozun etkisi kısa süre içerisinde geçmekte ve hasta uyanmaktadır. Bu süreçte ilk olarak beslenme ve serum, daha sonra ise sıvılar ile sağlanır. Hasta bakımında direkt olarak katı gıdalar verilmemelidir. Hastada mide bulantısı olmazsa katı gıdalara başlanabilir. Ameliyattan 24 saat sonra duş alınabilir. Bu süreçte bir sorun olması durumunda mutlaka doktora danışılması gerekir.