Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi Nedir?  

Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi Nedir?  

Nitelikli hesaplamalar bilirkişilik eğitimi alan profesyonellere olan talep son yıllarda oldukça artış göstermiştir. Bu eğitimli profesyoneller olarak hareket edecek olayların meydana gelmesi durumunda ödenecek tazminat belirlenir ve hesaplanır. Nitelikli hesaplamalar bilirkişilik eğitimi aynı zamanda aktüerya biliminin himayesinde yasal süreçleri bilgilendiren, kişi ve işletmeleri risk alma, tazmin ve temyiz süreçleri ile donatan sertifikalı bir eğitim programıdır. Nitelikli hesaplamalar bilir kişilik eğitimi programına katılan bireyler, hukukla ilgili mali yönetim stratejileri bilgisi de dahil olmak üzere bu bilgileri işletmelere ve bireylere sunma becerisine sahiptir.

Hesaplamalı hukuk eğitim programı, ortalama kurs süresi 35 saattir. İdare hukuku eğitim programına katılanlar, kanundan kaynaklanan bir suçtan kaynaklanan ölüm ve yaralanma sonucunda destek ve iş göremezlik için ödenecek tutarları hesaplama teknikleri konusunda eğitim alırlar. 

İlginizi Çekebilir → Bilirkişi Raporu Nedir ?

İş Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi 

İş mevzuatından kaynaklı nitelikli hesaplamalar bilirkişilik eğitimi Ankara konusu da son zamanlarda sık sık merak edilen konular arasında yer almıştır. İş mevzuatından kaynaklı nitelikli hesaplamalarda aslında iş mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklarda, iş alacağının hesaplanması için bir bilirkişiye başvurulmaktadır. Profesyonellerin, işgücü gereksinimleri ve işgücü analizlerinin hesaplanması ile ilgili yasal ilkelerden haberdar olmaları gerekmektedir. Bu anlamda iş mevzuatından kaynaklı nitelikli hesaplamalar bilirkişilik eğitimi uzman adaylarının iş hukuku alanında teorik eğitim almalarını ve ardından varsayımsal gerçeklere dayalı nitelikli hesaplama gücü kazanmalarını ve iş hukukundan hak kazandırma hesaplamasını oluşturmayı amaçlamaktadır.

Aynı zamanda iş hukukuna göre aktüerlere yeterlilik kazandırmak isteyen uzman adaylarına gerekli teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesini ve uzmanlık belgesi alan uzman adaylarının konularını almalarını sağlamayı amaçlar. 

Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi Sertifika Programları

Bu programın amacı, katılımcılara kişisel yaralanma sonucu oluşan zararları hesaplamak için gerekli bilgileri sağlamak, katılımcıların aktüerya biliminin alt alanında uzmanlaşmalarını sağlamak ve  sunulan bilirkişi görüşlerinin değerlendirilmesinin etkinliğine katkıda bulunmaktır. 

Ülkemizde İş Mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklardan tutun, iş alacağının hesaplanmasına kadar bilirkişilere ihtiyaç duyulur. Nitelikli hesaplamalar bilirkişilik eğitimi ile uzman olmak isteyenlere nitelikli bilgisayar becerisi kazandırmak için gerekli teorik ve pratik bilgiler (Uygulama ve Excel kullanım örnekleri) aktarılmak hedeflenir.

Nitelikli iş hukuku aktüeri olmak isteyen uzman adayları, uzmanlık alanlarını belgeleyebileceklerdir. Ayrıca işletme sahipleri, insan kaynakları yöneticileri ve muhasebe müdürleri de yasaların gerektirdiği hesaplamaları yapabilirler.

Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi Uzaktan 

Nitelikli hesaplamalar bilirkişilik eğitimi online olarak sağlanabilir mi sorusu da oldukça kişinin kafasını karıştırmakla birlikte bu eğitimler online olarak sağlanmaktadır. Ancak bazı kurallar ve önemli noktalar sonucunda bu çevrimiçi eğitim gerçekleştirilir. Online eğitimde eğitimin içerine dair faydalı olacak araç gereçler eğitimi alacak kişilere sunulur. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte aynı zamanda teorik derslerin yanı sıra pratik dersler de çevrimiçi sistemde halledilebilmektedir.

Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi 2022

Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi hakkında araştırmalar her sene olduğu gibi 2022 yılında da oldukça fazla yapılmaya başlanmıştır. Uzmanlık alanını genişletmek isteyen, alt uzmanlıklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen, eğitimlerin işleyiş mevzuatını ve eğitim süresini merak eden pek çok insan vardır. Alt uzmanlıklara yönelik tercihte bulunulurken mezun olunan ön lisans ya da lisans programları doğrultusunda tercih yapılmalıdır. Yasal esaslar doğrultusunda verilen bu eğitim; kişilerin profesyonellik kazanmasını son derece önemser.

75 sayılı Meslekler Kanununun 10 uncu maddesi ile ilgili olarak, uzmanlığa kabul şartları arasında “başvurduğu matematik meslek dalında en az 24 saat öğrenim görmüş olmak” şartı getirilmiştir. Kanun gereği, bilirkişi olarak kayıt yaptıran adayların Bölge Müfettişleri Kurulu’na başvururken aktüeryal uygulama yeterliliği alanında eğitim aldıklarını belgelemeleri gerekmektedir. Alt uzmanlıklar ise;  

  • İş Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Sosyal Güvenlik Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Sendikalar ve İş Sözleşmeleri Mevzuatı
  • Feraiz Hesaplamaları 
  • Aktüerya (İş Görmezlik / Destekten Yoksun Kalma 
  • Vekalet Ücreti Alacağından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • İcra ve İflas Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar
  • Özel Mülkiyet Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • İcra Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Aile ve Miras Davaları Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Tüketici Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Borçlar Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Ticaret Hukuku Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Bankacılık Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Sigorta Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Avukatlık Vekalet Ücret Alacağından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar 
  • Kamu İhale Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar Sertifika Programı

Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi; alt uzmanlık başına toplam 24 saattir. Eğitim kurslarından birine katılım zorunludur ve katılımcıların katılım durumlarını gösteren bir tablo ve belge yapılmalıdır. Bu süreye uygun derslere katılmayan kişiler eğitim programından çıkarılır. Bu kurala uymayan katılımcılara para iadesi yapılmaz ve Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitim Sertifikası düzenlenmez. 

Avukatlar, Hâkimler, Yeminli Mali Müşavirler, Mali Müfettişler, İş Müfettişleri ve Profesyonelleri, İş Güvenliği Uzmanları, Önlisans ve üniversite eğitimlerinden mezun olanlar bu eğitime katılabilirler.Bu yazımızı okuduktan sonra okumanızı önerdiğim başka bir blog yazısı bırakıyorum buraya. Bilirkişi Ne Demek ?

Değerlendirme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir