İçerik Rehberi
Posta güvercininin bilimsel adı: Columba livia domesticadır. Posta güvercinleri eskiden haberleşme aracı olarak kullanılırmış.
Posta Güvercinleri Gideceği Adresi Nasıl Bulur?
Posta güvercininin bilimsel adı: Columba livia domesticadır. Posta güvercinleri eskiden haberleşme aracı olarak kullanılırmış. Posta güvercinine kağıt veriyorsun, o da kağıdı gideceği yere teslim ediyor. Peki bu nasıl oluyor? Bu yazımızda bu konuyu inceleyeceğiz.
Bilinen ilk kayıtlara göre M.Ö 1200’lü yıllarda olduğu Mısırda haberleşme için posta güvercinlerinin kullanıldığı söylenmektedir. Daha sonra bu güvercinlerin yetiştirilmesi ve haberleşme amacıyla kullanılması farklı ülkelere de yayılmıştır.
Bu tür bilgilendirici içeriklerimizden haberdar olmak için bizi takip edin.
Çift olarak yetiştirilen güvercinlerden bir tanesi yetiştirildiği yerden alınıp, orayla haberleşme sağlayacağı yeni bir bölgeye götürülüyordu. Buradan iletilmek istenen mesajlar güvercine bir şekilde tutturuluyor ve salınıyordu. Böylece eşine kavuşmak isteyen güvercin eşinin olduğu yere varıyordu ve istenen mesajda böylece yerine ulaşmış oluyordu.
Posta güvercinlerinin fiziki yapıları diğer güvercin çeşitlerine göre biraz farklıdır. Bu güvercinler diğer güvercinlere göre biraz daha iri ve ağırdır. Kafaları düzgün biçimli ve yuvarlaktır. Takka, perçem gibi uçuşlarını zorlayacak özellikleri yoktur. Böylelikle diğer güvercinlere göre daha uzun yolculukları rahatlıkla gerçekleştirebilmektedirler.
Peki posta güvercinleri yollarını nasıl buluyorlar?
1947 yılında yapılan araştırmalara göre güvercinlerin dünyanın manyetik alanını yön bulmak için kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Ancak 1972 yılında F. Papi tarafından yeni bir varsayım daha ortaya atılmıştır. Bu görüşe göre güvercinler, koku duyularını kullanarak hedeflerine ulaşabilmektedir.
1980 yılında Almanya’da Hans Wallraf güvercinlerin yollarını nasıl bulduklarına dair çalışmalarına göre, her coğrafi bölgenin uçucu maddelerden oluşan kendine özgü bir kokusu vardır.
Yapılan araştırmalar sonucunda güvercinlerin yön bulmak için kullandıkları kokuların hava içerisinde aeresol halinde değil, molekül halinde bulundukları keşfedilmiştir. Buna göre posta güvercinlerinin bu kokuları tanıdıkları düşünülmektedir.
Güvercinlerin yavrularının bile farklı yönlerden esen her rüzgârın, farklı kokular taşıdığını uçmayı öğrenmeden önce öğrendikleri ve bu yavruların yaşadığı bölgelerin koku haritasını çıkarttıkları düşünülmektedir.
Yavru kuşlar uçmaya başladıklarında farklı bölgelerin kokularını bu haritaya ilave ederek, haritalarını genişlettikleri varsayılmaktadır.
Bu konu ile ilgili birçok deney yapılmakta ve bu deneyler ile varsayım desteklenmeye çalışılmaktadır. Bu gün koku varsayımı kabul edilen bir görüş durumundadır. Ancak diğer posta güvercini yön bulma yetilerini de duruma göre kullanmaktadırlar. Bu konu ile ilgili araştırmalar hala devam etmektedir.
Posta güvercinlerinin yollarını nasıl bulduğuna dair detaylı bir makale. Merak edilen bir konuya güzel detaylı açıklamalar ile cevap verilmiş.
İşte Allah’ın yarattığı bir canlı. Her canlının diğer canlılara göre üstün olduğu güzel özellikleri olduğunun en büyük kanıtı.
Posta güvercini gideceği yeri nasıl bilir sorusuna en net cevap.
posta güvercini hakkında bu detaylı yazınızı çok beğendim, emeğinize sağlık.
Posta güvercinlerinin bu denli yön bulma yeteneklerinin olduğunu bilmiyordum. Bilimsel araştırmalara da konu olduğunu yeni öğrendim, gerçekten etkileyici…
Gece gece aklıma gelen bir soruydu. Posta güvercinleri demek bu sayede yönlerini buluyorlar. Teşekkür ederim bilgi için
Tabiat-uyum-ahenk mükemmel, umarım üzerinde yaşadığımız bu dünyayı daha fazla kirletmeyiz.