Proxy Nedir ? Proxy Nasıl Kullanılır ? Proxy Ayarları

Proxy NedirNasıl Kullanılır ? Ayarları Nasıl Yapılır ?

Merhaba, proxy nedir ve ne amaçla kullanılır sizlere anlatmak istiyoruz. İnternet kullanıcılarının çoğunun bazı web sitelerine giriş yaparken gizliliğini nasıl koruyabileceğini bilmediğini düşünerek vekil sunucu hakkında bilgiler vereceğiz.

Proxy Nedir ?

Proxy nedir

Kelime anlamı olarak Türkçe adıyla proxy “vekil” veya “elçi” anlamına gelmektedir. Vekil sunucu, network şifreleme sistemine denmektedir. İnternete erişim sağlayacağımız sırada kullanabileceğimiz bir ara sunucudur. Networkdeki bir makineden diğer makineye bağlanılırken ya da internet ağında bir sunucuya bağlanılırken arada başka bir sunucunun kullanılması (gateway) sistemidir. Cache sistemi ile önbellekleme yaparak sitelere daha hızlı ulaşmayı sağlar ve bunun yanı sıra tek makine üzerinden kontrolün yapılması ile daha güvenli bir network sağlar. Örneğin Türk Telekom vekil sunucu vasıtasıyla Cache sistemi kullanmaktadır. Kullanımı açıklamak açısından kısaca örneğin bir ağ sayfasına erişim sırasına doğrudan bağlantı kurmak yerine ;

  • Tarayıcı vekil sunucuya bağlanarak görüntülemek istediği sayfayı sorgulatır,
  • Vekil sunucu gerekiyorsa sorgulama sonrası sayfaya bağlanır ve içerik bilgisini elde eder,
  • Tarayıcıya içeriği görüntülemesini sağlar.

İnternete erişim sırasında direkt bağlantı yerine bu tür bağlantılar üzerinden bağlanılır ve ana bağlantıyı isteyen makine geçici olarak kimliğini gizleyebilir. Çünkü internete bu vekil sunucular üzerinden bağlanıldığından karşı taraf, bağlanan makineyi değil üzerindeki vekil sunucuyu görecektir. Özellikle bunu ip adresi gizlemeye yönelik kullanmakta çoğu kullanıcı. Kullanıcılar özellikle ülke ipleri kısıtlanmış olan sitelere bağlanmak için farklı proxy adreslerini kullanarak engellemeyi ortadan kaldırmaya çalışır bu vekil sunucu adresleriyle.

Proxy kullanarak tarayıcınızı kullanmanız site bazı avantajlar sağlamakta. Örneğin ;

  • Daha hızlı açılır giriş yaptığınız sayfalar,
  • Kimliğinizi gizlediğiniz için daha güvende olursunuz,
  • Kötü amaçlı içerik veya kod ile bilgisayarınıza virüs bulaştırmak isteyen web sitelerini engelleyerek korur,
  • Asgari erişim hizmeti gibi avantajları sağlar.

Çoğunlukla kısıtlı erişim sağlanması maksatıyla kampüslerde, büyük şirketlerde personeller tarafından ve kurumlarda kullanılmaktadır.

Proxy Çeşitleri Nelerdir ?

Vekil sunucu bu kadar kolaylık sağlıyorken tabiki proxynin belli başlı çeşitleri vardır. Çeşitten ziyade seviyeleri vardır demek daha doğru olur. Peki nedir bu seviyeler ve kaç seviye vardır.

  • Saydam Proxy
  • Anonim Proxy
  • Elit Proxy

İsterseniz bunları hemen kısaca şöyle açıklayalım ;

Saydam Proxy: Bu vekil sunucu seviyesi sizin için pek bir işe yaramaz. Yani etkisi ve faydası varla yok arasındadır. Ufak bir kontrol ile hemen gerçek ipiniz görülebilir. Genelde güvenliği az siteler için kullanılır.

Anonim Proxy: Bu vekil sunucu seviyesi orta seviyedir. Kapsamlı bir arama yapıldığı takdirde gerçek ipinize ulaşılabilir. Fakat bağlandığınız web sitelerinin %90 yakın bir kısmı gerçek ipinizi göremez.

Elit Proxy: Bu proxy en üst seviyedir. Bu vekil sunucu ile gerçek ip adresinizin anlaşılması neredeyse imkansızdır. Ancak çok donanımlı ve bilgi sahibi kişiler sizin gerçek ip adresinize ulaşabilir. Fakat ulaşmaları için kapsamlı bir çalışma yapmaları gerekir.

Yasal olmayan hiçbir çalışma için proxy kullanmamanızı tavsiye ederiz.

En Popüler Vekil Sunucu Servisleri

En iyi ücretsiz 10 vekil sunucu servisini şöyle sıralayabiliriz.

  • Proxify
  • Free Open Proxy
  • Proxy 2014
  • Unblock YouTube Free
  • kProxy
  • blewPass
  • Zfreez
  • 4everproxy
  • Unblock My Web
  • YouTube Unblock Proxy

Proxy Nasıl Kullanılır ? Vekil Sunucu Ayarları Nasıl Yapılır ?

proxy nasil kullanilir

Günümüzde kullanılan tüm tarayıcılar vekil sunucu özelliğini kullanabilmenizi sağlamaktadır. Vekil sunucu adreslerini paylaşmamız etik olmadığı ve yasal olmadığı için siz isterseniz google’da ufak bir arama ile vekil sunucu adreslerine ulaşabilirsiniz.

Tarayıcılarınızda proxy kullanabilmek için yapmanız gerekenler ;

Internet Explorer için Araçlar > İnternet Seçenekleri > Bağlantılar > Yerel Ağ Ayarları sekmelerini tıkladıktan sonra yerel ağınız için bir proxy sunucu kullanın onay kutusunu işaretleyin. Sonrasında adres çubuğuna kullanmak istediğiniz vekil sunucu adresini girin ve bağlantı numarasını yazın. Tamam’a basarak seçtiğiniz vekil sunucu adresinin bağlı olduğu ülkeden giriyormuş gibi internet erişimi sağlayabilirsiniz.

Google Chrome‘da vekil sunucu kullanabilmek için sağ üst kısımda bulunan Menü kısmına basın. Ayarlar sekmesine girdikten sonra Gelişmiş Ayarları Göster deyin. Orada başlığı altındaki Proxy ayarlarını değiştir kısmını göreceksiniz oradaki tuşuna basın. Sonrasında açılan pencereye gerekli vekil sunucu adresini ve bağlantı numarasını yazarak internete erişim sağlayabilirsiniz.

Mozilla Firefox tarayıcıda vekil sunucuyu yapılandırmak için Araçlar sekmesi altından Seçenekler kısmına girin. Seçenekler kısmına girdiğinizde Gelişmiş sekmesi altındaki başlığından Ayarlar kısmına gidin. Vekil sunucu ayarları kısmına gerekli IP adresini ve bağlantı numarasını yazarak vekil sunucu üzerinden tarayıcınızla internet erişimi sağlayabilirsiniz.

Değerlendirme

Yorum yapın