Psikiyatrist Olmak İçin Neler Yapılmalı?

Psikiyatrist Olmak İçin Neler Yapılmalı ?

Psikiyatrist, insanlarda görülen ruhsal bozuklukları inceler, bir tanı koyar ve tedavisi üzerine çalışır. Tıp doktorudur. Psikiyatrist olmak için Tıp Fakültesi mezunu olunması gerekir. Psikiyatristlerin imza atma yetkileri ve reçete yazma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca ileri tıp teknikleri kullanabilir ve yorumlayabilirler. Psikiyatr veya psikiyatri uzmanı olarak da bilinir.

Psikiyatrist olmak için hangi sınavlara girilir ?

acik ogretim lisesi sinav sonuclari belli oldu h1423910212

Psikiyatrist olmak için öncelikle YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sınav aşamalarını geçmek,  Tıp Fakültesi’ni kazanmak için belirli puanı almak gerekmektedir. Tıp Fakülteleri, hazırlık sınıfı haricinde 6 yıllık eğitim verir. Sonra herhangi bir psikiyatri bölümünde uzmanlaşmak için KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı)’na girip belirlenen puanı almalarının ardından TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı)’na girmelerine hak kazanmaları gerekir. 2 kez yapılan TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı)’ndan iyi bir puan alan kişiler ise 5 yıllık asistanlık eğitimini alırlar, diğer bir deyişle staj görürler.  5 yıl boyunca teorik ve pratik bilgiler verilir. Eğitimin sonunda sınava tabi tutulurlar. Sınavdan başarılı olan kişiler psikiyatrist olurlar.

Psikiyatri dalları nelerdir?

Alan dalları şunlardır; Jeriyatrik, organizasyon, çocuk psikiyatristi, nöro psikiyatrist, adli psikiyatrist, bağımlılık ve ergen psikiyatristi.

Bu alanda doktor olacak adayların sabırlı olabilmeleri çok önemli bir etken. Alan sebebiyle sabır gerektiren bir meslek olduğundan yapısı gereği asabi kişilerin bu mesleği doğru bir şekilde yapabilmeleri için öncelikle kendilerini sakinleştirmeleri gerekir.

Bölümü seçen insanların emtapi kurabilme yeteneklerininde gelişmiş olması ve çözüm üretebilir olmaları gerekir. Alanında en iyi diyebileceğimiz birçok doktor sabır ve anlayışlarıyla bulundukları mevkiye gelmişlerdir. Ve tavsiye edilen doktorlar arasına girebilmelerindeki başarıda yine sabırlı, anlayışlı ve empati kurabilen biri olmalarına ve çözüm üretebilmelerine bağlı.

Değerlendirme

“Psikiyatrist Olmak İçin Neler Yapılmalı?” üzerine bir yorum

  1. Aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum.Söz konusu olan 5 yıllık asistanlık eğitimini almadan da bir yerlere gelemez miyiz?Çünkü bu 5 yıllık eğitimin sonunda 30 yaşına basmış oluyoruz.Daha erken bir şekilde bir şeyler yapılamaz mı?İzninizle bir sorum daha olacak. Psikiyatrist olma konusunda yaptığım araştırmalarda bir dil sınavına girmemiz gerekiyormuş.Bu doğru mu acaba?Doğru ise bu hangi dil olmalı?Cevabınızı bekliyor olacağım.İyi günler diliyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın