İçerik Rehberi
Birçok kadında görülen sorunlardan birisi olan polip, genellikle iyi huylu ilerliyor ancak korku verdiği durumlar da yaratabiliyor. Peki rahimdeki polipler tehlikeli mi, hamileliği engeller mi, kansere dönüşme riski var mı? Rahim içi poliplerle ilgili bilmen gerekenleri yazdık!
Rahimde polip nedir?
Polipler, insan vücudunda çoğunlukla rahim, rahim ağzı, safra kesesi, bağırsaklar ve ses telleri gibi alanlarda görülen küçük tümör parçalarıdır. Çoğunlukla milimetrik yapıya sahiplerdir ancak 1-2 cm’i bulan polipler de söz konusu olabilir. Geneli iyi huylu olan polipler, çok küçük yapıda olmaları ve rahatsızlık vermeleri nedeniyle kolayca fark edilmeyebilirler.
Rahimde polip belirtileri nelerdir?
- Yoğun adet kanaması,
- Adet kanamasının uzun sürmesi,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı,
- Kısırlık gibi durumlar rahim içi poliplerinin belirtilerindendir.
Rahimdeki polipler hamileliğe engel mi?
Rahimde polip nedenleri nelerdir?
Rahim poliplerinin oluşumunu tetikleyen en önemli unsur vücuttaki östrojen fazlalığıdır. Ayrıca meme kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da endometrial polipe neden olma ihtimali var.
Rahimdeki polip kendiliğinden düşer mi?
Polip varlığı tespit edildikten sonra boyutları incelenir. Eğer poliplerin boyutları küçükse kendi kendine geçmesi beklenir. Bu yüzden sürekli doktor kontrolleri önemlidir. Ancak belirtiler ve boyut ilerlemişse cerrahi müdahale yapılabilir.
Rahimde polip ameliyatı nasıl yapılır?
Eğer polipler büyümüşse, gebeliğe engel durumlar yaratıyorsa ve çıkarılması gerekiyorsa cerrahi müdahale tercih edilebilir. Bu ameliyatlar genellikle lokal anestezi ile yapılır. Çoğunlukla histeroskopi ismi verilen ince ve kolay bir yöntem tercih edilir. Ancak şunu da eklemek lazım, ameliyattan sonra polip sorunu tekrarlayabilir.