İçerik Rehberi
- Rahimden Parça Alınması Nedir?
- Rahimden Parça Alınması Nasıl Yapılır?
- Rahim Biyopsisi Kimlere Uygulanmaktadır?
- Rahimden Parça Alınması
- Rahimden Parça Alınması Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Parça Alındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Rahim Biyopsisi Sonrası Yaşanacak Riskler
- Parça Alındıktan Sonra Oluşan Komplikasyonlar
- Rahimden Parça Alındıktan Sonra Ağrı Kaç Gün Sürer?
- Biyopsiden Sonra Kanama Ne Kadar Sürer?
- Rahimden Parça Alınırken Anestezi Yapılır Mı?
- Rahimden Parça Alınması Acı Verir Mi?
- Rahim Biyopsiden Sonra Ağrı Olur Mu?
- Biyopside Kanama Olur Mu?
- Biyopsi Sonrası Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
- Biyopsiden Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilir?
- Rahim Biyopsi Kaç Dakika Sürer ? Rahimden Parça Alınması Zor Mu?
- Rahim Biyopsi Ücreti Ne Kadar?
Rahimden Parça Alınması Nedir?
Rahimden parça alınmasına dair bilgilere yer verdiğimiz makalede umarız ki aklınıza takılan tüm soruları cevaplamış olursunuz. Rahim iç tabakasına “endometrium” denir.Rahim iç tabakasından parça alınması işlemine “endometriyal biopsi” adı verilir. Biyopsi rahim içindeki dokudan,iç tabakadan mikroskop altında patolojik inceleme amacıyla bir “parça alınması” demektir.
Bu tür bilgilendirici içeriklerimizden haberdar olmak için bizi takip edin.
Çok sayıda biyopsi yöntemi vardır. Günümüzde iç organlarda oluşabilecek olan hastalıkların net bir şekilde tespiti için bu yöntem kullanılmaktadır. Kadınlarda sıklıkla görülen rahim kanaması, diatasyon ya da kürtaj işlemleri sonrasında oluşabilecek sorunların tedavi edilmesine yardımcı olmak için uygulanır. Yaşanan bu tür düzensiz kanaların tespiti için uygulanan bu işlem uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. İşlem sonrasında elde edilecek olan parça yada parçalar patolojik olarak testlere tabi tutulmaktadır. Rahim içi kanseri içinde bu yöntem uygulanarak durum belirlenmektedir. Uygulanacak bu yöntem kadının yaş aralığına göre farklı nedenlerden ötürü yapılabilir. Gebelik endişesi ya da gebelik dışlanarak da bu yöntem uygulanmaktadır. Birçok nedenden ötürü uygulanan biyopsi işlemi uzman doktor kontrolünde tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra uygulanacaktır.
Rahimden Parça Alınması Nasıl Yapılır?
Bu işlem steril bir klinikte ya da hastanede yapılmaktadır. Uygulama için ışık yayan özel bir sistem kullanılmaktadır. Bu sayede rahmin içi daha net bir şekilde görülerek, doğru noktadan parça alınmaktadır. İşlem yapılmadan önce doktor tarafından belirlenen anestezi bölgeye uygulanmaktadır. Doktorun gerek görmesi halinde alanın genişletilmesi için özel ilaçlarda kullanılabilir. Hasta işleme hazır hale gelmesi için özel olarak hazırlanan bir sandalyede sırt üstü pozisyonda yatacak, bacakları ile özel bacaklıklara koyarak hazır hale gelecektir. Gözle yapılacak olan pelvik muayenenin ardından vajina bölgesine rahim ağzı aleti dikkatli bir şekilde yerleştirilir.
Parça alınmadan önce rahim içerisinde bulunan sıvı bir alet yardımı ile temizlenir. Bu da patolojik olarak incelemeye tabi tutulur. Diğer biyopsi yöntemlerine göre bu sistem daha basit ve rahatsız etmeden yapılmaktadır. Rahim ağzını genişletmeye gerek kalmadan özel bir yöntem ile de parça alınmaktadır. Bu işlem için anesteziyi kullanmaya gerek kalmamaktadır. Her iki işlem içinde hasta yani kadın çok az bir sızı hissedecektir. Tüm detaylar hazır hale geldikten sonra parça içeriden alınarak işlem tamamlanacaktır.
Rahim Biyopsisi Kimlere Uygulanmaktadır?
İşlem farklı yaş gruplarında birçok kadın için tercih edilen bir hasta tanı yöntemidir. Kanaması olan menopoz geçiren kadınlar, 40 yaşında üzerinde adet ve fazla kanaması olanlar, gebelikle ilgili problemler yaşayanlar, ultrason sonucu polip şüphesi yaşayanlar ve rahim içerisinde iltihap olan kadınlarda uygulanan bir yöntemdir. Bu konuda doktorlar hastalarına gerekli bilgilendirmeyi daha detaylı bir şekilde yapacaktır.
Rahimden Parça Alınması
Vajinal biyopsi ya da servikal biyopsi rahimden ya da rahim ağzından parça alınarak incelenmesi için gerçekleştirilmektedir. Rahimden parça alınması öncesinde dikkatli olunması gerekiyorken aynı şekilde sonrasında da hastanın dikkatli olması çok önemlidir. Kişilere kolposkopi yöntemi ile birlikte parça alınacak olduğundan 15 gün boyunca çok dikkatli olması gerekmektedir. Parça alınması sonrasında hastalarda birkaç gün aşağıda listelediğimiz durumların olması normal olarak karşılanmaktadır. Buyrun parça alınması sonrası olabilecek durumlar;
- Vajina bölgesinde ya da karın kısmında ağrı;
- Hafif kanamanın olması;
- Koyu renkli bir akıntının gelmesi.
Kanama ya da akıntı gerçekleşmesi halinde tampon kullanmak yerine hastanın ped kullanması ve hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. Kullanmakta olduğu pedler mutlaka 4 saatte bir değiştirilmelidir. Parça alınması sebebiyle kesinlikle hastanın tampon kullanmaması gerekmektedir.
Ağrı görülmesi uzman doktorlar tarafından normal karşılanmaktadır. Biyopsi sonrasında karın bölgesinde hafif bir ağrının olması ya da otururken daha çoğunlukta alt kısımda ağrı görülmektedir. Hastaların ilk 10 gün boyunca yoğun egzersizlerden kaçınması ya da ağırlık kaldırmaması dinlenmesi her zaman için doktorlar tarafından önerilmektedir.
Biyopsi sonrasında vajina yoluyla kullanılmakta olan ilaçları almamalısınız. Özellikle de fitil tarzında olan vajina yoluyla kullanılmakta olan ilaçlar hastanın sağlığı açısından riskli olmaktadır. Sizlerde doktorunuz tarafından söylenenlere dikkat etmeli ve asla riskli durumlar içine girmemeye özen göstermelisiniz.
Önemli bir not ;
Rahimden Parça Alınması Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu biyopsi işlemi de diğerleri gibi işleme başlamadan önce dikkat edilmesi gereken çok sayıda detayı barındırmaktadır. Bu detaylar işlemin verimli ve sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için önemlidir. Hastanın rahim biyopsisi için hazır hale getirmek önemlidir.
- Hasta kan sulandırıcı hap kullanıyorsa en az işlemden 72 saat önce bu ilacı kullanmayı bırakmak zorundadır.
- Eğer hastada gebelik ihtimali varsa ya da gebeyse bu işlem yapılmamaktadır. Doktor bunun farkındaysa size işlemi yapmayacaktır. Ancak siz bunun farkındaysanız mutlaka doktorunuza iletmelisiniz. Çünkü bu işlem gebeliği tehlikeye atacak, hatta bebeğinizi kaybetmenize neden olabilecektir.
- Düzenli kullanılan ilaçlar mutlaka doktora iletilmelidir. Ya da işlem sırasında bir ilaca alerjiniz varsa bu da iletilmelidir. Bu detaylar işlemin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi açısından önemlidir.
Parça Alındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kolposkopi sonrasında hastanın dikkat etmesi gerekenler sağlığı açısından çok önemli olmaktadır. Şayet hasta dikkatli olmaması durumunda komplikasyonların olmasına neden olur. Bunu önlemek amacıyla kişilerin mutlaka hijyenine dikkat edilmesi önemli olmaktadır. Hastanın öncelikle dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar olmaktadır:
- Çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır;
- Havuz, sauna ya da hamama gidilmemelidir;
- En az 1 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir;
- Ağır egzersizler yapılmamalı;
- 3 kilo gramdan fazla ağırlık kaldırmamalıdır.
Hastaların işlemden 2 gün öncesinde aspirin tarzında olan ve kan sulandırıcı ilaçları kullanmamasına dikkat etmelidir. Bu kişilerin kan inceltici özelliği olan ilaçları alması sonucunda kişilerden alınan doku parçası sonucunda daha çok kanamasının olmasına neden olacaktır.
Hastaya reçete edilen ilaçların eczaneden alınarak düzenli olarak, doktor tarafından belirtildiği şekilde kullanılması çok önemlidir. Hastaların ilaçlarını kullanmaması durumunda komplikasyonların gelişmesine neden olacağı unutulmamalıdır. 10 gün boyunca parça alınmış kişinin kesinlikle ağır eşyaları kaldırmaması gerekmektedir.
Hastaların kişisel hijyeni için sıcak suyla banyo yapmamalıdır. Sadece yapması gereken ılık suyla duş alması olacaktır. Asla bir kişinin sıcak suyla banyo yapması liflenmesi ya da keselenmesi gibi durumlar önerilmemektedir. Hijyen açısından iki günde bir sadece ılık suyla birlikte duş almanız öneriliyor.
Cinsel ilişki 15 gün boyunca gerçekleştirilmemelidir. Hastaların rahminden parça alınması sebebiyle bir kişinin cinsel ilişkiye girmesi durumunda, parça alınan doku bölgesinde zedelenme, enfeksiyon kapması ya da zorlanma nedeniyle daha çok kanama gelişmektedir.
Rahim Biyopsisi Sonrası Yaşanacak Riskler
Bu işlemde diğer biyopsi işlemlerde olduğu gibi düşük olsa da yaşanabilecek belirli riskler mevcuttur. Bu riskler arasında rahimde delinme, enfeksiyon kapma riski ve rahmin ağzında yaşanacak kanama ilk dikkat çekenlerdir. Bu durumlar gelişen teknoloji sayesinde çok nadir olarak yaşanmaktadır. Ancak gene de mutlaka dikkat edilmelidir. İşlem sonrasında eğer biyopsinin yapıldığı bölgede aşırı kanama, ateşlenme, karın bölgesinde ağrı, vajinada kötü koku yayan bir akıntı yaşanırsa işlemi yapan doktor ile irtibata geçmek gerekir.
Parça Alındıktan Sonra Oluşan Komplikasyonlar
İşlem sonrasında biyopsinin alınırken doktor tarafından yanlış bölgeden doku parçası alınması, doku parçasının alındığı bölgenin damara denk gelmesi ya da büyük bir parça alınması gibi sebeplerden kaynaklı olarak komplikasyonlar gelişmektedir. Başarılı bir biyopsinin sonrasında ise hastadan kaynaklı olarak komplikasyonların gelişimi görülmektedir. Hastaların yukarıda yazdığımız durumlara uymaması gibi sebeplerden kaynaklı olarak riskleri gelişmektedir. Bu durum insanların hayatında ciddi durumların gelişmesine neden olabilir. Hastalarda yaşanılan komplikasyonlar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Şiddeteli parlak kırmızı kanama;
- Yüksek ateş;
- Karın bölgesinde şiddetli ağrı;
- Enfeksiyon.
İşlem sonrasında hastanın havuza girmesi enfeksiyon kapmasına neden olacağı için komplikasyon gelişmesi görülmektedir. Bu nedenle de bir kişinin 15 gün boyunca havuz ya da hamam gibi ortak kullanım alanlarını kullanmaması çok önemlidir. Hastanın dikkat etmemesi ve enfeksiyon kapması sonrasında ise şu durumlar görülmektedir.
- Yüksek ateş;
- Mide bulantısı;
- Kötü kokan ve renkli bir akıntının gelmesi;
- Şiddetli karın ağrısı;
- Halsizlik.
Enfeksiyon yaşanması durumunda ya da hastada kanama yoğun olarak geldiği zaman hastanı tıbbi yardım alması gerekmektedir. Bu kişilerde enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi ayakta ya da hastaneye yatışı yapılarak gerçekleştirilmektedir. Şiddetli kanaması olması durumunda ise hastaya cerrahi müdahalede bulunması gerekir.
Rahimden Parça Alındıktan Sonra Ağrı Kaç Gün Sürer?
Rahimden parça alımı işlemi sırasında anestezi verildiği için ağrı olmaz. Uyanınca hafi bir adet sancısı şeklinde bir kasık ağrısı olabilir. Bu ağrı da ağrı kesiciler ile giderilebilen düzeydedir. Patoloji sonucu 1 hafta içerisinde çıkar.
Biyopsiden Sonra Kanama Ne Kadar Sürer?
İşlem sonrasında hastalarda sıklıkla anormal bir belirti olmamakla birlikte, biyopsilere bağlı hafif kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Biyopsi sonrası iyileşme 1-2 gün sürebilir.
Rahimden Parça Alınırken Anestezi Yapılır Mı?
Rahimden parça alınması işlemi lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. İşlem yaklaşık 10 dakika civarında sürer.
Rahimden Parça Alınması Acı Verir Mi?
Pipel biyopside negatif basınçlı ince kanüller kullanılır ve rahimden parça alınır. Bu işlemde hasta ağı ve acı hissetmez.
Rahim Biyopsiden Sonra Ağrı Olur Mu?
Biyopsi alma, işlemden sonra kramp veya ağrıya, hafif kanamaya neden olabilirse de bu tamamen normaldir.
Kanama Varken Rahimden Parça Alınır Mı?
Rahimden parça alma işlemi kanama varken veya yokken her hangi bir zamanda yapılabilir.
Biyopside Kanama Olur Mu?
Biyopsi yerinde kanama: Nadir de olsa biyopsi yapılan bölgede küçük bir morluk ya da sertlik şeklinde hematom görülebilmektedir. Biyopsi sebebiyle oluşan kanamaya herhangi bir şekilde müdahale edilmesine gerek yoktur, hematom kendiliğinden geçmektedir.
Biyopsi Sonrası Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
İğne biyopsisi işlemi sırasında hastaya damardan ağrı kesici ya da sakinleştirici ilaçlar verilmişse işlemden sonra ilaç etkisi geçene kadar su içilmesine izin verilir ancak katı gıda alınması 1-2 saat geciktirilir. Yaklaşık 2 saat sonunda yemen içmek ile ilgili hiç bir kısıtlama kalmaz.
Biyopsiden Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilir?
Biyopsi yapılan bölgede birkaç gün süreyle lekelenme tarzında kanamalar olabilir. 2 hafta sonrasında doktorunuz kontrole çağırır bu süre zarfında cinsel ilişkide bulunmamanız gerekmektedir. Günümüzde kadın üreme sistemi kanserleri arasında çok sık rastlanılan serviks yani rahim ağzı kanserleridir.
Rahim Biyopsi Kaç Dakika Sürer ? Rahimden Parça Alınması Zor Mu?
İşlem birkaç dakika süren, genel veya lokal anesteziyle yapılabilen ve kadını günlük yaşamdan uzaklaştırmayan basit bir müdahaledir.
Rahim Biyopsi Ücreti Ne Kadar?
Kolposkopi fiyatları 2023 yılında 1000 – 3000 tl arasında değişmektedir. Biyopsi gerekmeyen hastalarda ücretler 1000 – 2000 tl arasında iken biyopsi yapılanlarda biyopsi sayısına göre değişmekle birlikte 2500 – 3000 tl arasındadır.
Rahimden parça alındıktan sonra adet düzensizliği hakkında detaylı bilgi için kadın hastalıkları olarak nitelendirebileceğimiz adet gecikmesi yazımızı okumalısınız.