İçerik Rehberi
Microsoft office günlük hayatta her alanda karşımıza çıkıyor. Çalıştığımız yerde, okullarda, projemizi sunmamız gereken alanlarda. İhtiyaç duyduğumuz her alanda karşımıza çıkmakta. Özellikle bir sunum yapmamız gerektiğinde slayt kullanımı hat safhada. Slayt nasıl yapılır sorusuna bu nedenle cevap vermek ve kolayca sunum yapabilmeniz için detaylı anlatım yapacağız. Powerpointte slayt nasıl yapılır ? Slayt programları neler ?
Maddeler halinde buyrun Slayt nasıl hazırlanır öğrenelim.
Slayt Nasıl Hazırlanır ?
- Microsoft Powerpoint’i açıyoruz.
- Açıldıktan sonra Dosya sekmesine tıklayın. Ardından yeşil kutunun içerisinden kullanmanız için uygun temayı seçin.
- Mavi kutu içerisinde Ekle sekmesine tıklayarak sunumda kullanacağınız dosya, fotoğraf ve videoları seçebilirsiniz.
- Birinci sayfanız hazırsa ikinci sayfaya geçmek için sol taraftaki kutuya sağ tıklayarak Yeni Slayt sekmesi ile yeni sayfaya geçebilirsiniz. Tasarım Sekmesi ile yeni bir tema kullanmak isterseniz seçebilirsiniz.
- Sol tarafta sağ tıkladığınızda açılan listede bulunan Düzen seçeneği ile sunumuzu tablolar ile şekillendirebilirsiniz.
Tüm bu işlemler ile sayfaları çoğaltarak düzen seçeneğini kullanarak sunumuzu şekillendirebilirsiniz. Yazı, resim, video gibi bütün materyallerinizi tablolar ile sayfalarınıza ekleyerek sunumunuzu rahatlıkla yapabilirsiniz.
Powerpoint haricinde Google’ın ürünü olan Google Slides ile de sunumlarınızı slayt olarak rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Slayt Programları – Kullanabileceğiniz En İyi Slayt Programları
En iyi slayt programı hangisi merak edenler için kullanımı basit ve popüler olan slayt programlarını listeledik. Her ne kadar slayt hazırlama konusunda herkesin aklına microsoft powerpoint geliyor olsa da oldukça kullanımı basit ve popüler olan başka programlarda mevcut. Bunların en başında bilgisayarınıza indirmeden online olarak internet üzerinden slayt hazırlamanıza olanak veren Google‘ın ürünü Google Slides, çok popüler ve oldukça hızlı bu nedenle tavsiye ederiz.
Ek olarak yine slaytlarınızı internet ortamında hazırlayabileceğiniz Slidedog, Apple Keynote ve Visme online programlarını kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra yine Prezi ve Zoho internet sitelerini kullanmanızı da tavsiye ederiz.
Şimdi sıra en iyi slayt programı hangisi listeleyelim.
- Google Slides ücretsiz ve lisans gereksinimi olmadığı için kolaylıkla tercih edilebilir.
- Apple Keynote ücretsiz olarak Mac kullananlar için birçok özelliği ile tercih edebileceğiniz bir program.
- Prezi ve Zoho web siteleri de yine ücretsiz ve kullanımı kolay olduğu için tercih edebilirsiniz.
- Microsoft Office yani Microsoft Powerpoint eğer lisansınız varsa oldukça fazla özelliği ile seçebilirsiniz.
Slayt Hazırlamanın Püf Noktaları Neler ?
- Slayt hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta görsellik. Görselleriniz ne kadar ilgi çekici olursa ve görselleriniz araştırmanızla ne kadar alakalı olursa sunumunuz için o kadar iyi olur. Bu nedenle çeşitli görseller ile sunum dinleyicilerinizi sıkmayacak şekilde görseller eklemelisiniz.
- Slaytı hazırlarken kullanacağınız tema diğer önemli bir etkendir. Dinleyicilerin tamamen odaklanarak pür dikkat olmalarını sağlayacak ve görsellerinizi, yazılarınızı dikkatle farkedebileceği temalar seçmeniz gerekir.
- Slaytınızı farklı bir bilgisayar üzerinden yayınlayacaksanız program sürümüne dikkat etmelisiniz. Hazırladığınız sürümle aynı değilse sunum açısından sıkıntılar çıkabilir.
- Slayt süresi en önemli etken bu nedenle olabildiğince dinleyicilerinizi sıkmamanız gerekir. O yüzden olabildiğince net olacak şekilde slaytınızı kısa tutmalısınız. Kısa tutarken bilgileri eksik tutmamaya özen göstermelisiniz.
Sizlere slayt nasıl yapılır, en iyi slayt programları hangileri ve slayt hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz bunları anlatmaya çalıştık. Umarız sunumlarınızı rahatlıkla yapabilmenize fayda sağlamışızdır.
Powerpoint ‘ ten sonra çeşitli slayt tasarım programları çıksa da halen en kullanışlı ve sade slayt hazırlama programlarının başında gelir kendisi.
Ödev dönemlerinde slayt hazırlamak gerçekten büyük bir işkence gibi geliyordu bana ama bu yazı sayesinde birçok konuda sorunları çözdüm. Çok teşekkürler.