İçerik Rehberi
- Stent Nedir?
- Stent sonrası ne zaman normal hayat?
- Stent takılan hasta ne yememeli?
- Stent takılan hasta koşabilir mı?
- Stent takılan hasta kaç yıl yaşar?
- Stent takılan kişi nasıl yaşamalı?
- Stent takılan hasta sigara içerse ne olur?
- Stent takılan hasta kalp krizi geçirir mı?
- Stent takılan hasta ne zaman iyileşir?
- Stent takıldıktan kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilir?
- Stent takılan ağır iste çalışabilir mı?
- Kalbinde stent olan engelli raporu alabilir mi?
Stent takılan hastalar için detaylı ve bilgilendirici makalemize öncelikle Stent nedir sorusuna cevap vererek başlıyoruz.
Stent Nedir?
Kalp damar tıkanıklığın girişimsel temel tedavisi stent takma işlemidir. Birçok hasta stent takıldıktan sonra sağlıklarına kavuşmakta, ancak takiplerini ihmal etmektedir. Oysaki stent tedavisi ile hastalık kesin olarak yok olmaz.
Stentlerin özellikle ilk yıl içinde tekrar tıkanma riski mevcuttur. En kaliteli stentin dahi optimal tedavi ve sağlıklı hayat koşullarının sağlanmasına karşın ilk yılda %10 tekrar tıkanma riski vardır. Dikkat edilmediği takdirde bu oran %50 lere kadar çıkabilmektedir.
Sıkça sorulan soruları alt tarafta bulabilirsiniz.
Bu tür bilgilendirici içeriklerimizden haberdar olmak için bizi takip edin.
“Stent kalp hastalığını ortadan kaldırmaz!“
Bu nedenle stent takılan hastalar, hastalığın tekrar etmemesi için aşağıdaki noktalara dikkat etmeleri gerekir.
- İlaçlar aksatılmamalıdır. Özellikle stent sonrasındaki dönemde hastalara önemli sayıda ilaç tedavisi verilir ve bazen hastalar bu sayıyı çok görüp tedaviyi aksatabilirler. Özellikle erken dönemde aksatılacak kan sulandırıcılar stentin erken dönemde tıkanmasına yol açabilir
- Sigaradan uzal durulmalıdır. Stent sonrası şikayetleri düzelen hastalar sigaraya devam edebilmeketedir. Sigara içimi ile stentin tıkanma riski ikiye katlanır.
- Şeker hastalığının sıkı kontrolü şarttır. Şeker hastalarında stentlerin tekrar tıkanma oranı daha fazladır. Stent takılan hastalarda kan şekerinin sıkı takibi ve gerekli ilaç tedavisinin düzenlenmesi şarttır.
- Tansiyon değerlerinin kontrolü stentin uzun vadede açık kalmasını etkiler. Kan basıncı kontrol altında olmayan kişilerde özellikle stentin uç noktalarından tekrar tıkanma oluşabilmektedir. Bu nedenle tuzun kısıtlanması ve verilen tansiyon ilaçlarının düzenli kullanılması önemlidir.
- Yağlı gıdalardan uzak kalınmalıdır. Kolesterol yüksekliğinin stent tıkanması üzerine olumsuz etkisi net olarak gösterilmiştir. Stent takılan hastalar, yağlı gıdalardan, katı yağ ve kızartmalardan uzak durmalıdır. Kötü kolesterol düzeyi (LDL) 70 in altına indirilmesi stent açıklığı açısından faydalıdır.
- Düzenli egzersiz yapmak damar yapısını korur ve stentin uzun vadede açık kalmasını sağlar. Hastaların egzersizle stent yerinden oynar korkusunun aslı yoktur.
Hastahaneden operasyon öncesi ve sonrası hastahaneden ayrıldığınızda tarafınıza bildirilecek olan tavsiye niteliğinde dikkat etmeniz gereken hususlar ve hastahanedeki süreciniz hakkında detaylar aşağıda listelenmiştir.
- Stent işlemi sonrası 24 saat yoğun bakımda kalacaksınız.
- Artık kanıtlanmış kalp damar hastalığınız olduğu için beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Sigara kullanımı stent tıkanmasına neden olduğu için kesinlikle bırakılmalıdır.
- Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalısınız.
- Kilo almamaya özen göstermelisiniz.
- Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz.
- Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız.
- Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz.
- İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
- İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır.
- Kasık bölgesinde kanama ve şişlik olursa mutlaka bir hekime başvurunuz.
- Doktorlarınız tarafından ilk kontrolünüz 1 ay sonra yapılacaktır.
- Bu süreden önce herhangi bir yakınmanız olduğunda hemen operasyon gördüğünüz hastahanenizle bağlantıya geçiniz.
- Kalp damarlarınıza takılan stent vücuda yabancı metal bir parçadır damar hastalığını tamamen tedavi etmez. Stentlerin önümüzdeki dönemlerde aniden pıhtı toplayıp tıkanma ve daralma riski her zaman vardır.
- Stent işlemi sonrası ilk 1 yıl kesintisiz şekilde içinde klopidogrel isimli maddenin olduğu pembe renkli ilacın (Karum, Plavix, Baclan, Pingel) hiç kesilmeden her gün 1 tane kullanılması gereklidir. Yeni çıkan ilaçlardan Effient isimli diğer kan sulandırıcının da günde 1 defa kullanılması gereklidir. Ayrıca ülkemize en son gelen Brilinta isimli ilacın ise sabah 1 akşam 1 kullanılması gereklidir. Bu ilaçlar 1 gün atlandığında bile stent içinde pıhtılaşmaya bağlı kalp krizi ve ölüm meydana gelebilmektedir.
Stent sonrası ne zaman normal hayat?
Hasta stent işleminden ne kadar zaman sonra normal hayatına döner?
Hasta işlem sonrasında hastanede 1 gün süreyle takip edilir ve 1 gün sonrasında günlük hayatına geri döner.
Stent takılan hasta ne yememeli?
Tamamen yağsız peynirler, yoğurt, süt ile damak zevkinizden uzaklaşmayın. Tüketilen yağ çeşidi omega-3 yağ asitleri (EPA, DHA) ve doymamış yağlar (zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı) olursa damar sağlığı korunacaktır.
Stent takılan hasta koşabilir mı?
Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakıncalı olabilir. Bu hastalar spora başlama zamanını mutlaka doktorları ile görüşmelidirler. Ancak birçoğu 2-3 hafta içinde yürüyüşlere başlayabilirler.
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar?
Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor. Stentler tıkandığında ise içlerine tekrar stent takılabiliyor.
Stent takılan kişi nasıl yaşamalı?
Stent takılan hastalar, yağlı gıdalardan, katı yağ ve kızartmalardan uzak durmalıdır. Kötü kolesterol düzeyi (LDL) 70 in altına indirilmesi stent açıklığı açısından faydalıdır. Düzenli egzersiz yapmak damar yapısını korur ve stentin uzun vadede açık kalmasını sağlar.
Stent takılan hasta sigara içerse ne olur?
Stent ve bypassa güvenip sigara içmek ani ölüm riskine neden olabilir. Bypass olan ya da girişimsel bir işlem geçiren kalp ve damar hastaları sigaradan kesinlikle uzak durmalıdır. Örneğin; stent takılı olan bir hasta sigara içmeye devam ederse stent erken dönemde tıkanabilmektedir
Stent takılan hasta kalp krizi geçirir mı?
Stent almama durumunda yeniden tıkanma ya da damarda daralma meydana gelirse, hasta ikinci bir kalp krizi geçirebilir.
Stent takılan hasta ne zaman iyileşir?
Stent ve benzeri girişimsel işlem yapılan hastalar ise yaklaşık 24 saat içerisinde taburcu edilir ve akut koroner sendrom hariç tüm hastalar bir hafta içinde işine dönebilir ya da yolculuğa çıkabilir.
Stent takıldıktan kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilir?
Ağır kalp krizi geçirmiş, efor kapasitesi kısıtlı, yatakta uyurken bile nefes darlığı çeken hastalara cinsel aktivitenin önerilmemektedir.
Hasta hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyiyse, stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye girebilir.
Stent takılan ağır iste çalışabilir mı?
Çoğu insan girişimsel işlem sonrası 1 – 2 hafta içinde işe geri dönebilir ve normal yaşantısına devam edebilir. Eğer bir kalp krizi geçirilmişse bu süre daha uzun olabilir.
Hasta ağır bir işte çalışıyorsa hekimine bu durumu bildirmelidir.
Kalbinde stent olan engelli raporu alabilir mi?
Rapor alımında kaç defa kalp krizi geçirdiğinize veya stent benzeri işlemler yapılıp yapılmadığına bakılmadığı için stentin doğrudan engelli raporuna etkisi yoktur.
Kalbinizin ne kadar zarar gördüğüne, yeterliliğine bakılarak ve tedavi görmüş olduğunuz hastahanenin vermiş olduğu tahlil sonuçlarına göre engelli raporu alabilirsiniz veya yeterli rapor oranı yok ise engelli raporu alamayabilirsiniz.
Bunlarda ilginizi çekebilir ;
Nasıl Kusulur? Kolay Kusma Yöntemleri
Kemoterapinin İşe Yaradığı Nasıl Anlaşılır?
Gül Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Yumurta Çatlatma İğnesi Vurulduktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli ?
Rahimden Parça Alınması Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ?