İçerik Rehberi
Tırmanma Halatı Nasıl Yapılır ?
Cankurtaran Halatı Nasıl Yapılır ?
Tırmanma halatlarının diğer adı cankurtaran halatlarıdır. Dağcılar, askerler, kurtarma ekipleri bu halatlara güvenir. Hayatlarını tırmanma halatlarına emanet ederler. O nedenle halatın diğer adına cankurtaran halatı denir. Tırmanma halatları, tırmanan kişinin ağırlığını taşıyacak kadar güçlüdür. Sarsıntılara karşı ise esnektir. Peki bu kadar güçlü bir halat nasıl yapılır şimdi bunu öğreneceğiz.
Tırmanma Halatı Nasıl Yapılır ?
Tırmanma halatı, bir düzine naylon ipin bir araya getirilmesiyle yapılır. İnce naylon ipler, halatın en uç çekirdeğini oluşturur. Halatın yapımında kullanılan teller, balık tutarken kullanılan misinaya benzer. Naylon iplerin tırmanma halatı yapımında kullanılma sebebi; hem hafif, hem de güçlü bir malzeme olmasından kaynaklıdır. Naylon iplerin büzülebilir özellikte olması, sonradan halata esneklik katılacağından dolayı önem taşır. Bir düzine ipi bir arada sarıp kalın bir ip haline getiren makine halatın çekirdek kısmını yumuşatıp esnek olmasını sağlar.
Halatın esnek olması herhangi bir sarsıntıya karşı dayanıklı olmasından dolayı büyük önem taşır. Sarma işlemi bittikten sonra başka bir sarma makinesi ipleri üçer üçer sarar ve halat elde edilir. 10 halat bir araya getirilir ve tırmanma halatının çekirdek kısmı oluşturulur. Halatlar sarılmadan önce başka bir makinede gevşek çileler haline getirilir. Çilelerin gevşekliği naylona daha çok büzülecek yer sağlar ve daha çok esneklik kazandırır. Sonra naylon büyük bir düdüklü tencereye benzer bir makineye konularak büzülebilir hale gelmesi sağlanır. Naylon çileler bu makinede 148 dereceye kadar ısıtılır. 148 derecelik ısıda naylon daha esnek hale gelir.
İpler son bir kez daha sarılır. Son işlem yapılan sarma makinesi 3 naylon ipi sarıp bir araya getirir ve ipin renkli koruyucu kısmını oluşturur. Ardından örme makinesi 3 adet halatı alır ve halatın çekirdek kısmının üzerini sarar. Halattaki renkli ipler halatın çekirdeğinin üzerine sarılır ve halatın sarma, örme işlemleri biter. Halatlar makineden çıktıktan sonra halatın kontrolü yapılır. Halatın üzerinde zayıf noktaların olup olmadığına bakılır. Halat bu testi geçerse genelde 60 metre uzunlukta parçalar haline getirilir. Halatların ucu kızgın bir keskin malzemeyle kesilir ve ucu kapatılır.
Kurtarma Halatı Kaç Kilo Taşır?
Halatlar 816 kilo kaldırabilecek güce sahip olurlar.
Evde tırmanma halatı yapılır mı?
Evde tırmanma halatı yapılamaz. Yukarıda belirttiğimiz gibi bir çok makine işlem gören halatın evde yapılması imkansızdır.
Tırmanma halatı nerede satılır?
Tırmanma halatını hepsiburada, n11 gibi internet sitelerinden ve spor malzemeleri satılan mağazalarda bulabilirsiniz.
Tırmanma halatlarını kullanmak için sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmanız gerekir. Yoksa çok zorlanabilirsiniz. Sağlıklı beslenmede ise sebzeler çok önemlidir. Sağlıklı Beslenmede Sebzelerin Önemi – Sebze Nasıl Tüketilir? buradan sağlıklı beslenmede sebzelerin önemiyle ilgili ve sebzelerin nasıl tüketilmesi gerektiğiyle ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.