Tüp Bebek Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Tüp bebek, anneden alınan yumurta ile babadan alınan spermin laboratuvar ortamında döllendikten sonra anne rahmine yerleştirilerek gebeliğin başlatılması yöntemidir. Yardımcı üreme yöntemleri içinde en başarılı olanlardan biridir. Bir yıl boyunca düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik gerçekleşmemişse, tüp bebek seçeneğinin değerlendirilmesi önerilir. Anne adayının yaşı 35’in üstündeyse altı ay içinde, 40’ın üzerindeyse üç ay içinde uzman doktora başvurulmalıdır.

Tüp Bebek Nasıl Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi, beş aşamadan oluşur.

1. İlk görüşme ve çiftlerin değerlendirilmesi: İlk görüşmede uzman doktor tarafından çiftin detaylı öyküsü alınır. Anne adayı ultrasonla muayene edilir. Kısırlık nedenli ise kısırlığın nedenini saptamaya yönelik testler gerçekleştirilir. Erkeğe spermiyogram yapılır. Adetin ikinci gününde anne adayına ait hormon testleri yapılır. Tüm bu testlerin sonucunda en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Adet gecikmesi yaşayan bireyler makalemizi okuyarak detaylı bilgiye erişebilir.

2. Hormon vererek yumurtalıkların uyarılması: Ağızdan tablet şeklinde veya deri altına enjeksiyon şeklinde ilaçlar ile yumurtalıklar yumurta yapımı için uyarılır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ile tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler kişiye ve yumurtalık cevabına göre uzman doktor tarafından belirlenir. Örneğin yumurta çatlatma iğnesi makalemizi okuyabilirsiniz daha açıklayıcı olması açısından.

3. Bu aşamada yumurta toplama işlemine geçilir. Transvajinal ultrasonla ve hastaya hafif anestezi verilerek yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir.

4. Babadan alınan sperm ile anneden alınan yumurta laboratuvar ortamında döllenir ve embriyo/embriyolar elde edilir.

5. Elde edilen embriyo/embriyolar annenin rahmine yerleştirilir.

Tüm bu aşamalarda anne baba adaylarının bazı şeylere dikkat etmesi gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Sigara ve alkolden uzak durmak

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve baba adaylarının ilk olarak sigara ve alkol gibi alışkanlıklarını tedaviye başlamadan en az 3 ay önce bırakması gerekmektedir.

Anne adayının alkol ve sigara kullanması yumurta sayısını ve kalitesini olumsuz etkileyecek, rahmin embriyo için hazırlanmasına engel olacaktır. Aynı şekilde baba adayı için de sperm sayı ve kalitesi bu gibi kötü alışkanlık sebebiyle kötü etkilenerek, yumurtanın döllenme şansının azalmasına yol açacaktır.

Bakınız : Hamileyken Sigara İçmenin Zararları

2. Tedavi öncesinde ateşli hastalıklara karşı dikkatli olunmalı


Tedaviye başlamadan önceki 3 aylık süreçte, baba adayı ateşli hastalık geçirmiş ise bunu mutlaka doktoruna söylemelidir.
Ateşli hastalıklar, sperm sayısını olumsuz etkilemektedir. Aynı şekilde üreme organları ile ilgili iltihabi ya da cinsel bir hastalık söz konusu ise, bunlar da çekinmeden doktora anlatılmalıdır.

3. Sıcak ortamlarda bulunmamaya dikkat edilmelidir


Hamam, sauna, kaplıca, buhar odası gibi sıcak ortamlar baba adaylarının sperm ve yumurta hücrelerinin olumsuz etkilenmelerine yol açar. Tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay öncesinden böyle ortamlara girmek bırakılmalıdır.

4. Tüp bebek tedavisi için anne adayı uygun kiloda olmalıdır

Anne adayları tedaviye başlamadan önce ideal kilolarına inmelidir. Kadının aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olması, yumurtlamayı olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı da tüp bebek başarı şansı azalacaktır.

5. Tüp bebek tedavisine başlamadan beslenme düzeni yeniden oluşturulmalıdır

Anne ve baba adayları tedavi süresince beslenmelerine önem göstermelidir. Özellikle anne adayı vücudunun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri eksiksiz almaya dikkat etmelidir.

Anne adayı vitamin ve mineralden zengin olduğu için Akdeniz tipi beslenme düzenine ağırlık vermelidir. Vücudun gebeliğe hazır olabilmesi için direncinin sağlanması gereklidir. Bunun için de bol bol folik asit takviyesi yapmak ve vücuda vitamin temin etmek gerekir.

6. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce, ihtiyaç duyulan bütün test ve tetkiklerin uygulanması


Doktorların uyguladığı muayene ve kontroller doğrultusunda; anne ve baba adayına en uygun tedavinin yapılabilmesi adına, sorunun ne olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Doğru kanının koyulması ile, tedavinin başarı şansı daha da artacaktır.

7. Stres kontrolünün yapılması


Stresin başarıyı olumsuz olarak etkilediği yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu sebeple hasta sakin kalmaya dikkat etmeli, şayet çok stresli ise yoga, meditasyon ya da spor gibi yöntemlere başvurmalıdır.

8. Yumurta toplama aşaması


Çatlatma iğnesi, yumurta toplama aşamasından ortalama olarak 1 gün öncesinden yapılır. Çoğunlukla yumurta toplama aşaması adet sürecinin 15. Gününde yapılmaktadır. Çatlatma iğnesi de bu süreçte 32-36 saat önce yapılmaktadır. İğnenin ne zaman uygulanacağına doktorlar karar vermektedir. Çiftin, çatlatma iğnesinden sonra belirtiler saatte merkeze olması, tedavinin gidişatı için önemlidir.

9. Tedaviye başlamadan önce bol bol su için


Su, özellikle tüp bebek tedavisine başlayacak olan anne adayları için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple anne adayları günde en az 2 litre su içmeye özen göstermelidir.

10. Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilgi sahibi olun


Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve baba adayının tedavi ile ilgili bilgi sahibi olması, hem doktor açısından hem de hasta açısından oldukça avantajlıdır. Hasta tedavi aşamaları bilir ise, korkmasına gerek olmadığını anlar ve stresten uzaklaşır.

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Tüp bebek tedavisinde transfer sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Embriyo rahme yerleştirildikten sonra kadının 1-2 saat klinikte yatarak dinlenmesi yeterlidir. Embriyo transferinde özel bir durum söz konusu olmadığı sürece narkoz uygulanmaz. Anne adayının transfer sonrası araç kullanmasının mahsuru yoktur.
  • Embriyo transferinden 1-2 gün sonraya kadar uzun araç yolculuğu yapmamakta fayda vardır.
  • Embriyo transferi yapıldığı gün duş alınmamalıdır.
  • Embriyo transferi sonrasındaki 2-3 gün anne adayının evde sakin bir ortamda dinlenmesi uygun olur. Yatması gerekmez.
  • Embriyo transferinden sonra basit ev işleri yapmanın bebeğe zararı yoktur. Hapşırma, öksürme embriyonun tutunmasını etkilemez.
  • Embriyo transferinden 11 gün sonra gebelik testi yapılarak gebelik oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bu süreçte ağır spor aktivitesi, atlama, zıplama yapılmamalıdır. Günlük aktivite devam edebilir.
  • Sigara ve alkol kesinlikle yasaktır.
  • Embriyo transferinden 2-3 gün bazen de 8-10 gün sonra annede göğüslerde şişkinlik, dolgunluk, kasıklarda ağrı ve hafif kahverengi lekelenmeler olabilir. Bunlar gebeliğin erken belirtileridir.
  • Tüp bebek tedavisi görmeye karar veren çiftlerin tedavi öncesinde, tedavi esnasında ve tedavi sonrasında asitli içecekler, siyah çay, bitki çayları ve kahve içmemeleri önerilir.
  • Aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmak gereklidir.
  • Transfer sonrası doktorun bilgisi olmadan basit ağrı kesici dahi kullanılmamalıdır.
  • Transfer sonrası hamam ve kaplıcaya gidilmemelidir.
  • Tüp bebek tedavisinde ilişkiye girilir mi sorusu pek çok çiftin cevabını merak ettiği bir sorudur. Gebelik testi yapılana kadar cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki hakkında tedaviyi uygulayan hekiminize danışın.
  • Tedavi öncesi gibi sonrası da stresten uzak durulmalıdır. Baba adayları anneye karşı hassas ve anlayışlı davranmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Beslenmeli ?

Tüp bebek tedavisinde beslenme nasıl olmalı sorusu, tedavi sürecindeki anne adaylarının cevabını en çok merak ettiği sorulardan biridir.

  • Tüp bebek tedavisinde beslenme tedavinin başarısı açısından önem taşır. Tedaviye başlamadan önce ideal kiloda olmak tedavi başarısını artırır. Bu nedenle diyetisyen desteği alınabilir. Uzman diyetisyenler tüp bebek tedavisinde neler yenmeli sorusuna da cevap vererek hastayı sağlıklı beslenme konusunda yönlendirebilir.
  • Tedavi sürecinde bol sıvı almak önemlidir. Kola, çay gibi içecekler yerine günde 8-10 bardak su içmek faydalıdır.
  • Balık protein, mineral ve omega 3 yönünden zengin bir besindir. Mevsim balıklarını haftada üç defa tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Tüp bebek tedavisinde kilo almamak için yiyeceklerin hazırlanma şekline dikkat etmelisiniz. Yiyecekler haşlama, buğulama ve fırında pişirme yöntemi ile hazırlanmalı, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler konusunda uzman hekiminizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve badem gibi kuru yemişler tüketilmelidir.
  • Tatlandırıcı kullanılmamalıdır.
  • Sigara ve alkol alınmamalıdır. Tüp bebek tedavisinde sigara içenler tedavinin başarı şansının düşmesine neden olur.

Tüp bebek tedavisi ile alakalı olarak yumurta çatlatma iğnesi ve adet gecikmesi hakkındaki makalelerimizi okumak isterseniz lütfen tıklayın.

Değerlendirme

“Tüp Bebek Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?” üzerine 4 yorum

  1. Düzensiz hayat, sağlıksız beslenme gibi pek çok faktör artık çiftlerin bebek sahibi olmasını zorlaştıran etkenlerdir. Bu etkenleri ortadan kaldırmak hem normal gebelikte hem de tüp bebek ile sağlanan gebelikte sağlıklı bir süreç için önemlidir.

    Yanıtla
  2. Eşim ve ben tüp bebek istiyoruz fakat aklımızda sorular vardı artık o sorular giderildi teşşekürler oldukça etkili makale.

    Yanıtla

Yorum yapın