Tuzlu ve tuzsuz olarak iki ayrı türe sahip olan tereyağı, inek ve koyun sütünden üretilir. Tuzlu tereyağı rengi ve kokusuyla tuzsuz tereyağı ile farklılık gösterir. Tuzlu tereyağı, tuzsuz tereyağının aksine sarı renge sahiptir. Sofralarda kendine daha fazla yer bulan tuzlu tereyağı, doğru koşullarda saklanması halinde bir yıldan daha fazla bozulmadan kalabilir. Ayrıca lezzeti de daha fazla tercih edilmesinde büyük bir etkendir.
Bu tür bilgilendirici içeriklerimizden haberdar olmak için bizi takip edin.
Tuzlu tereyağı yalnızca lezzeti ve dayanıklılık süresiyle değil insan vücuduna olan faydası ile de ön plana çıkar. Yüksek oranda çinko minerali içerir ve omega 3 bakımından da zengindir.
Hafızayı güçlendirir ve vücuda demir minerali sağlar. Diş sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda magnezyum bakımından da oldukça zengindir. Bu kadar faydası bulunan tereyağının sofralarımızda bolca yer alması da tesadüf değildir.
Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan tereyağı birçok yemeğimizin içeriğinde bulunan temel gıdaların başında gelir. Bu sebeple hem kahvaltıda hem ara öğünlerde hem de ana öğünlerde yemek yapımında kullanılır.
Bu yazımızda, geçmişten bugüne birçok yemeğimizin tarifinde kendisine yer bulan tuzlu tereyağını kullanabileceğiniz yemek türleri hakkında bilgi alabileceksiniz. Böylelikle yaptığınız yemeklerde hem lezzetli hem de sağlıklı bir ürün kullanma şansına sahip olacaksınız.
Tuzlu Tereyağı Hangi Yemeklerde Kullanılır
Kahvaltılık olarak da tercih edilen tuzlu tereyağı birçok yemeğin de ana maddelerinden biri haline gelebilir. Bazı yemeklerde sıvı yağ kullanmak yerine tuzlu tereyağı kullandığınızda yemeğinizin lezzeti kat kat artacaktır. Osmanlı döneminden bu yana birçok yemeğin tarifinde tuzlu tereyağı bulunmaktadır. Bu yemeklere örnek vermek gerekir ise;
- Un çorbası: Az malzemeyle çok lezzet arayanlar için vazgeçilmez bir çorba olan un çorbasında kullanılan tuzlu tereyağı bu çorbanın olmazsa olmazıdır.
- Pilav: Neredeyse her ana yemeğin yanına yakışan pilavı pişirirken kullanılan tuzlu tereyağı hem pilavınıza çok güzel bir renk verecek hem de sıvı yağa oranla çok daha fazla lezzet katacaktır.
- Kaşarlı Börek: Ara öğün veya kahvaltılık olarak ülkemizde bolca tercih edilen böreklerin yapım aşamasında kullanılan tuzlu tereyağı, böreği yiyenlerin ağzında mükemmel bir tat bırakacaktır. İç harç olarak kullanılan Trakya kaşarı ise tuzlu tereyağı ile muhteşem bir ikili olacaktır.
- Hünkar Beğendi: Saray mutfağının gözdesi hünkar beğendi, tereyağında kavrulmuş un ve soğuk süt ilavesiyle kısık ateşte pişen ve bol soğanlı, Ayanoğlu Mandıra farkıyla güneşte kurutulma salça soslu et karışımı ile birleştiğinde tarif edilemez bir lezzete kavuşacaktır.
- Kurabiye: Basit bir tarife sahip olan kurabiyeleri yaparken kullanılan tereyağı, kurabiyenizin lezzetini belirleyen en önemli faktörlerden biri olacaktır.
- Tavuk Güveç: Güveçte pişen tavuğun lezzetine tuzlu tereyağın kendine has lezzeti de dahil olunca ortaya mis kokulu bir yemek çıkacaktır.