İçerik Rehberi
Merhaba. Bu yazımızda zigot hakkında bilgiler paylaşacağız.
Zigotun anlamı nedir?
Zigot kelimesi Yunanca’dır. Anlamı anne ve babadan genetik materyal içeren hücrelerin bir araya gelmesidir. Zigot, bir canlının olması için ilk adımı oluşturur.
Zigotun biyoloji, fen bilimleri, genetik, sağlık – tıp terimlerinde çeşitli tanımları mevcuttur.
Biyoloji teriminde zigot tanımı;
Dişi ve erkek eşey hücrelerinin birleşmesiyle oluşan döllenmiş yumurta hücresidir. İki gametin birleşmesiyle hücre oluşur. Bu hücrede ise gamet çekirdekleri birbiriyle kaynaşır.
Fen bilimleri teriminde zigot tanımı;
Erkek üreme hücresi olan sperm ile dişi üreme hücresi olan yumurtanın birleşmesiyle döllenmiş yumurta oluşuyor.
Genetik teriminde zigot tanımı;
Genetik teriminde “döllenmiş yumurta hücresi” denilerek çok kısa bir şekilde tanımı yapılmış.
Sağlık – Tıp teriminde zigot tanımı;
Bu terimde iki şekilde tanım yapılmış. İlk tanım; Erkek ve dişi üreme hücresinin birleşmesiyle oluşan döllenmiş hücre. İkinci tanım ise şu şekilde; Döllenme sırasında spermatozoitin yumurtayla birleşmesi sonucu oluşan hücre.
Hamilelik nasıl oluşur?
Nasıl gebe kalınır?
Gebelik veya Hamilelik nedir?: Erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarına atılmış olan yumurtanın döllenmesi ile fetus meydana gelir. Fetus, kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirir. Doğuma kadar geçen süre 9 aydır. 266 – 270 günlük dönemdir.
Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlının oluşmasını sağlıyor. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle embriyoyu oluşturuyor. Diğer canlılarda ise mayoz bölünme gerçekleşiyor. İkiz, üçüz gibi olan çoklu doğumlar tek zigottan ya da farklı zigotlardan kaynaklanabilir. Tek zigota “monozigotik”, farklı zigotlara “dizigotik” denilir.
Hamile kalmak için en uygun zaman
Hamile olmak için, bir yumurta ve sperm hücresi önemlidir. Hamile kalmak için en uygun zaman dilimi, iki adet kanamasının ortalarına rastlayan günlerdir. Bu günlerde kadının yumurtalıklarından tek bir yumurta atılır, bu yumurta hücresi iki gün yaşar. Yumurtlama, iki adet kanamasının ortalarına rastlayan günlerde oluşur. Yumurtlama gününün üç gün öncesi ya da iki gün sonrasında hamile, başka bir deyişle gebe kalınabilir. Cinsel birleşmeyle kadının haznesine boşalan erkek tohum hücreleri olan spermler, hazneden rahim içine doğru hareketlenir. Spermlerden bir tanesi yumurtayı dölleyebilir. Spermler kadın vücudunda üç gün yaşadığı için bu süre içinde hamile kalma oranı yüksektir.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Ertesi gün hapı ile ilgili bilgi almak isterseniz Ertesi Gün Hapı Nedir? Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar? buradaki makalemizi okuyabilirsiniz. Ayrıca Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Olur? merak edenler tıklayıp okuyabilirler.