Susam Nedir ? Susam Hakkında Bilgi

susam nedir, susamın yararları, susamın faydaları, susam nerelerde yetiştirilir, susamgiller, susam hakkında bilgi, susamın zararları, susam hakkında bilgi

Susamın tanımı; ikiçenekgiller sınıfının Susamgiller familyasından olan otsu bir bitkidir. Anavatanı Afrika’dır. Susam hakkında daha fazla detay için okumaya devam edin.

Susam hangi bölgelerde yetiştirilir?

Asya, Avrupa ve Türkiye’nin  batı ve güneybatı bölgelerinde susam yetiştiriciliği mevcuttur.

2431799532 4644e9242c1

Susamın özellikleri nelerdir?

Susamın boyu 1 metreye kadar uzar. Gövdesi dört köşeli, gövdesi dik, kısa tüylerle kaplı ve dallıdır. Genellikle beyaz renkli olan çiçekleri bazen kırmızı-sarılı olur. Tohumları, koyu sarı renklidir. %55 oranında yağ içeren tohumları, basınç altında ezme işleminden geçirilir. Birinci ve ikinci aşamalarda elde edilen yağ, altın sarısı renginde hoş kokulu ve besin değeri yüksek bir maddedir.

1 simit kac kalori

Susamın kullanıldığı alanlar

Susam, yakıt ve sabun yapımında kullanılır. Ayrıca kozmetik ve ilaç endüstrisinde de yararlanılır. Öd taşları ve karaciğer hastalarına karşı ve bağırsakları yumuşatıcı niteliğindeki ilaçların yapımında kullanılır. Kabuksuz tohumların ezilmesiyle elde edilen tahinden helva, tohumlarından da simit, çörek yapımında kullanılır.

Susamgiller hakkında bilgi

Susamgiller, ikiçenekliler sınıfının Tubifloreare takımından otsu bitki familyasıdır. Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilirler. 16 cinsi ve yaklaşık 50 türü bulunmaktadır. Türkiye’de yerli olmayan ve kültürü yapılan bir türü olan susam yetiştirilir.

Susamın faydaları nelerdir?

Susamın sağlığa bir çok faydası bulunmaktadır. Susam eski çağlarda ölümsüzlük verdiği düşünülmüştü. Sesamum indicum bitkisinin olgun tohumlarının ezilmesi yoluyla elde edilen susam yağı vitamin, mineral ve antioksidanlar ve lesinin açısından zengindir. Ayrıca bol miktarda bakır, demir, sodyum, magnezyum ve potasyum içermektedir.  Bir sürü hastalığa iyi gelir. İçeriğinde A, E ve C vitamini barındırır.

  • Afrodizyak etkisi yaparak hormonları uyaran besinlerin başında geliyor. Kan akışını hızlandırıyor, erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteği arttırıyor.
  • Diyabeti önlüyor. Susam ve susam tohumları diyabeti önleyici besinler içerir. Glikoz seviyesini sağlıklı bir seviyede tutar, kan basıncını ayarlar.
  • Bağırsak kanserini önler.
  • Safra taşlarının düşürülmesinde etkili olur.
  • Kabızlığı giderir.
  • Karın ağrısını azaltır.
  • Anemi hastalığından korur. Özellikle siyah susam tohumları bol miktarda demir içerir.
  • Demir eksikliğine iyi gelir. Yorgunluk ve halsizliğe karşı korur.
  • Gaz söktürür.
  • Böbrek iltihaplarını gidermekte yardımcı olur.
  • Nefes darlığına iyi gelir.

Susamın zararları nelerdir?

Susamın bir çok yararı olduğu gibi zararları da var. Susam yoğun yağ içerdiği için kilo almaya neden olur. Kompleks protein yapıya karşı hassas olan kişilerde alerjiye neden olur. Alerjisi olan kişilerde baş dönmesi, deri döküntüsü ve tansiyon düşüklüğüne neden olur. Aşırı derecede tüketilmesi durumunda sivilcelere neden olur.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Elmanın faydalarını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Değerlendirme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir