İçerik Rehberi
Kripto, giderek yıldızı parlayan bir dünya. Ülkemizde de giderek gelişen ve popülerliğini arttıran kripto, yavaş yavaş hayatımızın her yerinde görmeye başladığımız bir kavrama dönüşüyor.
Kripto dünyasında “kripto para” teriminden sonra en çok duyduğumuz bir diğer terim de “token.” Tokenler son zamanlarda gerek NFT gerek diğer formlarda sürekli karşımıza çıkmaya başladı. Elbette, bu kadar popüler bir şey beraberinde pek çok soru işareti de getiriyor. Bu yazıda token oluşturma ile ilgili bazı sorulara göz atacak, aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.
Öncelikle, token nedir?
Tokenin ne olduğundan bahsetmek istiyorsak ilk olarak “token” ifadesinin birden fazla şeyi tanımladığını aklımızda tutmamız gerekiyor. Token aslında kısaca kripto para ile aynı şeydir, ancak token sözcüğünün daha spesifik anlamları da vardır.
Örnek vermek gerekirse, token dendiğinde ilk olarak Bitcoin ve Ethereum hariç kripto para birimleri kastedilir. Normalde Bitcoin ve Ethereum’da tokendir, ancak en bilinen kripto para birimleri olduğu için bunlar genelde token tanımının dışında tutulurlar. Bunun yanında, token ifadesi başka kripto para blok zincirleri üzerinde çalışan dijital mülkleri de tanımlar.
Kripto paranın yaratımı sırasında blok zincire entegre edilerek üretilen tokenler kripto para değildir. Bu tokenler sadece bir değeri ifade ederler. Bunlar dijital mülk olarak da adlandırılırlar ve herhangi bir ürün için oluşturulabilirler.
Kripto Coin ve Token Arasındaki Fark Nedir?
Token yaratmak genel olarak coin yaratmaya göre daha kolaydır. Coinler çoğunlukla kendi blockchain ağları üzerinde çalıştıkları için bir blockchain ağı yaratmanız gerekir. Tokenler ise mevcut blockchainler üzerine inşa edilebilir.
Bunun yanında coinler çoğunlukla programlama bilgisi gerektirir, elbette coin yaratma platformlarından faydalanabilirsiniz, buna rağmen eninde sonunda kripto paranızın hayatta kalması için programlama bilgisine ihtiyaç duyacaksınız. Tokenler ise gerek açık kaynak kodlar gerek diğer hazır araçlar kullanılarak oluşturulabilir.
Blockchain geliştirme biraz daha maliyetli ve uğraştırıcı bir işken token yaratmak daha hızlı ve görece ucuzdur.
Hangi Proje İçin Coin Hangi Proje İçin Token Yaratılır?
Aslında bu biraz sizin neye ihtiyaç duyduğunuzla ilgilidir. Coinleri genelde daha inovatif yatırımlarda kullanabilirsiniz; karmaşık oldukları için çok geniş bir kullanıma alanına sahip olan coinleri oluşturmak da uğraştırıcıdır. Token ise merkeziyetsiz finans uygulamaları ya da oyna-kazan oyunları için kullanabileceğiniz varlıklardır.
Kripto Tokenimi Yaratırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Token Ekonomisi
Token ekonomisi dediğimizde bahsettiğimiz şey arz, dağıtım yöntemi ve başlangıç fiyatı gibi ekonomik unsurlardır. Kötü bir token ekonomisi, kaçınılmaz olarak, projenizin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olacaktır.
Teşvik
Müşterilerinizi tokeninizi almaya teşvik etmek diğer bir önemli husustur. Bu konuda gerek reklam gerek diğer yöntemlere başvurarak tokeninize bir kitle kazandırmanız önemlidir.
Yasalar
Gerek tokeninizi gerek kripto paranızı oluştururken ilk önce Türkiye’deki kripto bağlantılı yasal gelişmeleri incelemek ardından da uluslararası standartların neler olduğuna göz atmak yeni bir kripto para oluşturmak ya da token oluşturmak için harcadığınız emeğin ufak bir pürüz yüzünden boşa gitmesini önleyecektir.
Gerçekten açıklayıcı bir makale olmuş hocam elinize emeğinize sağlık. Bu kadar net bilgi başka bir sitede yoktur kesinlikle 🙂
Yorumunuz için teşekkür ederiz.
Bep20 Token Generator